Karl Kallenberg 85 år.

När blomstertiden kommer, huvudstadsluften börjar kännas kvav och stadsborna börja längta ut till landet och till fåglarna, då är dr Karl Kallenberg, Kneippbyns skapare, bland de första att tillämpa den rousseauanska regeln ”tillbaka till naturen”. Och naturen har, skulle man kanske kunna säga, för den gamla läkaren blivit ett synonymt begrepp med Gotland och då främst Kneippbyn, den idyll ett stycke söder om staden, som blivit en tillflyktsort för många människor, vilkas nerver av en eller annan anledning kommit i olag. Ty som bekant är dr Kallenberg nervläkare och en av de mest bekanta i vårt land, och det är på kurorten Kneippbyn som helt visst många sjuklingar psykiskt återfått sin hälsa efter att ha genomgått en rationell behandling enligt dr Kallenbergs hypnotiska suggestionsmetoder, vilka blivit erkända även av fackmännen. Och än i dag då den gamle nervspecialisten står i begrepp att fylla de åttiofem åren – dagen är den 29 juli – är dr Kallenberg verksam i sitt kall, och man har för övrigt svårt att tro, att han hunnit så långt på levnadsstigen. Vid sidan av sin läkarpraktik har han en hobby, åt vilken han ägnar sig med stort intresse, nämligen odling av en del botaniska rariteter bl a Lathvrus som synes trivas utmärkt i den ”jungfruliga vildmarken med enar och stenar”, som Kneippbyn förr utgjorde, men där numera även präktiga lövträd och ett par skilda trädgårdsanläggningar ingå i miljön.
Det är även ett jubileum nummer två, som dr Kallenberg i år kan fira, i det att det är den 50:e sommaren å rad, som han haft sin verksamhet förlagd till Gotland och Visby, där han blev badläkare redan 1894.
Dr Kallenberg, som är skåning till börden, tjänstgjorde i yngre dagar bl a såsom prosektor i anatomi vid Karolinska institutet och dessförinnan som t f lasarettsläkare i Söderhamn. Om vintrarna är han praktiserande läkare i huvudstaden och som sagt – när sommaren kommer flyr han till sitt Kneippbyn, men inte för att njuta en semesters ljuva vila. Han har endast flyttat sin läkarpraktik ut ”i det fria..”

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 27 juli 1943
N:r 169

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *