Idrott och sport.

DM-tävlingarna i fri idrott bli intressanta idrottsdagar.
115 starter i 15 grenar. — Spännande löpardueller väntas.

Nu stundar åter distriktsmästerskapen i fri idrott, då gotlandsidrotten gör sin generalmönstring i dagarna två. Deltagarlistan upptar ungefär 115 starter vilket brukar vara det normala, men det faller en i ögonen att endast ett 10-tal av öns föreningar äro representerade. Det finns dock över hundratalet nu och man tycker att åtskilligt flera landsbygdsföreningar borde ha varit med. Sålunda saknas Slite, Roma, Klintehamn och Hemse till att börja med och vidare hade man väntat att sådana livaktiga föreningar som Bro JUF, Alan erna, Levide IF och flera andra skulle ha kommit med på de stora idrottsdagarna. Ett positivt tecken från landsbygden är att Lau håller sin goda ställning och att Othemspojkarna äro på framåtgående. Fårösunds GoIK har anmält tolv starter och visar därmed sin starka position just nu, tyvärr har deras anmälan kommit på villovägar och vi kunna för dagen ej namnge de startande.
Tävlingarna börja på lördagen kl. 18,30 och flera försökstävlingar avgöras då, bl. a. försöken på 100, 200 och 400 m. samt långa häcken. Finalen på 400 m. går också och vidare avgöres 1,500 m. höjd, tresteg, kula och spjut.
På söndagen kl. 10,30 inledes med korta häcken försök och final samt vidare finaler på 100, 200 och långa häcken. Övriga grenar bli 800, 5,000, stav, längd och diskus.
På 100 m. torde det bli tre heat i försöken och i finalen får man säkerligen ge bl. a. Sture Klasen, I 18, Allan Hansson, VIF, Eriksson, KA 3, samt ”Bagarn” Olofsson, AIK och Lemne, Gute. Någon av de tre förstnämnda bör väl vinna och Eriksson har tidigare i år visat att han har en skarp finish. Klasén ”tävlar avsked” ty han lämnar redan på söndag Gotland för att tillträda en tjänst i Södertälje. Han har tävlat här i åtta år utan titt få ett enda DM-tecken och att han därför ämnar göra sitt bästa nu förstår man så väl.
På 200 m. återfinnes jämte Hansson och Eriksson det välkända namnet Nisse Ekström, Gute, som har rekordet på 23,3 och alltjämt är en farlig konkurrent om segern.
Allan Hansson kommer också på 400 m., där väl ingen kan hota honom och även här har han sällskap med kustartilleristen Eriksson. Klar seger på 800 m. är Söderström, Gute, som gjorde 1,56 i ett sololopp förra veckan. Allan Jacobsson, I 18, Brostedt, KA 3, och Bert Andersson, VIF, kommer förmodligen att utgöra det närmaste sällskapet.
På 1,500 m. mötas återigen Ernst Andersson och Söderström och man är beredd på en ny spännande duell mellan dessa goda löpare. Det blir nu ett kvällslopp, i behaglig värme få vi hoppas, och därmed finns det också utsikter till en ny rekordpressning. På 1,500 starta också Jacobsson, I 18, Andersson och Gardell, VIF, Engström, Othem, Bank, KA 3, och Bengtsson, Burgsvik. På 5,000 m. vinner Ernst Andersson som han vill och intresset kommer säkerligen mera att inrikta sig på de följande placeringarna. Här finns bl. a. Rosendahl, Gute, och Essen, KA 3, att välja på.
Häckloppen ha denna gång fått ovanligt många anmälda och det är tydligen en del ungdomar som gått in för att göra något av denna gren. Att tippa någon segrare på korta häcken är minsann inte lätt, så sällan som denna gren förekommer. De anmälda äro: T. Johansson, G. Vall och B. Lindell, I 18, Almqvist, Östergren och L. Hellström, VIF, H. Broberg och Lindfors, AIK, samt Lemne, Gute. På långa häcken starta bl. a. Bigge Löf, 118, och Tell, AIK, som böra ha vissa chanser. VIF startar här med Stenbom K. E. Svensson, Bert Andersson och Hellström.
I längdhopp blir det spännande mellan Nisse Ekström, Klasen och Gösta Löfgren och efter denna tättrio torde följa Hägvall, VIF, och Östergren, VIF. Förmodligen kommer också Fårösund med ett par man denna gren som också kunna klara 6 meter. I tresteg får Ville Karlsson konkurrens av en Spårvägshoppare R. Hellgren, som nu tävlar för I 18 och som’ gjort omkring 13,50 i år.
I höjd startar C. G. Culmsee, I 18 och L. Eriksson, I 18, och det bör bli 1,70 eller mera. Tell, Östergren och Ville Karlsson representera do civila föreningarna,. Stavhoppet torde bli DM-ets jämnaste gren, ty här starta åtta man som alla klarat 3,30 i år. Jeppsson, KA 3, som också varit uppe på 3,40 kanske ligger närmast till segern, men visbypojkarna kunna också spotta upp sig när det behövs. För I 18 startar Culmsee, för VIF Elis Klasen, för Lau Bertil och Lennart Larsson, för AIK Arne Sandin och Mats Ahlberg och för Gute D. Liljeborg.
Diskussegern får väl enses vara tillrättalagd för K G. Larsson, Lau, som nu instruerats av Sven Dahlén, varefter Dahlgren, VIF och Lindahl, KA 3, få slåss om andraplatsen. I spjut kommer KA 3 att dominera eftertryckligt genom Lindahl o. Hurtig. Kulstötningen får endast fyra man, nämligen Almqvist, VIF, Lindfors, AIK, Evald Ronström, Othem och Leif Åbom, Gute. Den sistnämnde bör vinna, men Almqvist kan ge hård strid.

VIF slog KA 3 med 5-3.
gårdagens vänskapsmatch mellan VIF:s A-lag och en kombination från KA 3 segrade VIF med 5-3 efter ställningen 1-0 i första halvlek. Det var en mycket ryckig och föga välspelad match och hemmalaget tycktes inte precis vara i bästa form. Kustens lag uppvisade ett rätt starkt försvar, särskilt i centerhalven och högerbacken, vilka sällan släppte fram en boll, medan kedjan däremot var tämligen svag, särskilt vad beträffar samspelet.
Första halvleks enda målskott berodde på att KA 3:s målvakt inte lyckades sparka ut bollen tillräckligt högt, utan så att den studsade mot en motspelares ryggtavla och gick i marken lagom för att petas in i buren.
En stor del av kvällens övriga mål voro av samma föga fotbollsmässiga klass. Sålunda sprang blåskjortornas målvakt en gång ut för långt utan att vara säker på bollen och självmål saknades inte heller. När endast cirka fem min. återstod på speltiden, och den obligatoriska kvällsdaggen började ge spelet en rätt lustig karaktär, var ställningen 5-1 till VIF. Nu grepos emellertid kustarna av en verklig spelglädje och hade innan domaren Pettersson blåst full tid fått in två vackra målskott. Särskilt då det första, där bollen efter en mycket snabb passning gick in med nudd på ena stolpen.
Slutställningen blev alltså som sagt 5-3, men lagen voro dock mera jämnspelta än vad denna siffra visar. Särskilt är det att märka att KA 3-arna till största delen sparkade i vanliga gymnastikskor.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 30 Juli 1943
N:r 172

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *