Idrott och sport.

D. M. i tennis.
KA 3 vann två klasser.

Visby tennisklubb gynnades finaldagarna för ovanlighetens skull av ett härligt väder med strålande sol och ingen nämnvärd blåst. Allt var således upplagt för god tennis dessa dagar. Spelarna sveko ej heller förhoppningarna och i alla matcher fick man se tennis av bästa märke.
KA 3 dominerade de två herrklasserna med seger i dubbel för Ljunggren—Ljungberg och i single för L. Ljunggren. Båda dessa spelare äro även på fastlandet kända och stå båda högt upp på tennisförbundets handicaplista.
Lördagens första final stod, mellan Berit Ahlquist VTK och Inger Löndahl VTR TT damsingle. Den förstnämnda var i förhandstipsen favorit och infriade helt förhoppningarna man ställt på henne. Redan från början angav hon tonen genom att slå in sin snärtiga serve och pressa sin motståndare med långa tunga slag. Första set blev lätt Berits med 6—2. Andra set blev hårdare och här hade Ingre Löndahl goda chanser. Hon ledde först med 3—0 och hade sedan 5—4. Trots detta kunde hon inte hindra Berit Ahlquist från att avgöra matchen till sin fördel genom att tvinna setet med 7—5. Segrarinnan är en värdig vinnare och är att gratulera till sitt första DM-tecken, som säkert inte blir det sista. När hon lärt sig slå sin backhand med större variation och säkerhet blir hon farlig för vem som helst.
Efter denna match togs banan i besittning av Gösta Welander VTK och Mats Söderstedt KA 3 för semifinaluppgörelse i herrsingle. Här var Welander klar favorit. Söderstedt, som tidigare under turneringen visat sig jätte.
farlig, ställde till med en sensation och slog sin namnkunnige motståndare i två set med 6—3, 6—4. Welander spelade sitt vanliga snabba spel och pressade Söderstedt efter linjerna, men var dock osäkrare än vanligt. KA 3-aren plockade upp Welanders allra värsta rökare, och tog många poäng med sin farliga forehand.
Dagens sista match gällde final i herrdubbel mellan. Ljungberg—Ljunggren KA 3 och Welander—Hellsing VTK. Visbyparet började i stor stil och tog snabbt ledningen med 4—0. Ka 3 kom dock snart igen och reducerade till 5—3. Vid denna ställning hade Visby setboll dock utan att kunna avgöra.
Ljungberg—Ljunggren vann med 7—5. Nästa set blev det första likt, visbyparet tog ledningen med 3—0 och ledde med 6—5, men kunde inte hindra KA 3-arna från att vinna med 8—6. Det, tredje och sista. setet var liksom de föregående jämnt, men kustarna voro säkrare på de avgörande bollarna och vunno med 6—4. Både Ljungberg och Ljunggren äro verkligt goda spelare och spela ett ögonfägnande spel. Ljunggren var den dominerande på planen med fina returer och skärpa i volley. Både Helssing och Welander ha all heder av de jämna siffrorna, men borde med större koncentration knipit åtminstone något set.
Söndagens första match upptog herrsingle mellan Lennart Ljunggren och Mats Söderstedt båda från KA 3. Den jämna kamp, som man här bespetsat sig på blev det inget av. Söderstedt visade inte alls samma farlighet som i tidigare matcher och fick se sig slagen med hela 6—0, 6—2, 6—1. Lennart Ljunggren, som inom parentes sagt tidigare figurerat i en svensk mästerskapsfinal för juniorer mot själva Torsten Johansson, visade upp ett verkligt stort spel och lyckades med praktiskt taget allt.
Sista matchen gällde mixed mellan visbyparen A, L. Gottfridsson—Gösta Welander och I. Löndahl—S. Manhem. Det förstnämnda paret vann med 6—4, 6—1 efter en match, som var jämnare än vad sfifrorna utvisa. Segrarparet verkade mer samspelta, och det var detta som avgjorde.
Härmed voro årets DM-tävlingar avslutade, och det är med glädje man konstaterar, att den vita sporten utövas av så många goda förmågor på vår ö. Detta beror delvis på, att så många inkallade goda spelare finnas här, men även våra egna stå sig gott i konkurrensen.

Idrott på östervallen.
På Östervallen tycks det under högsommaren som om Othems IF vore mest livaktigt, medan Slite IF synbarligen vilar på hanen. I söndags var det nämligen fjärde gången, som Othem IF inom loppet av blott ett par veckor, visat allmänheten prov på sin skicklighet i olika idrotter. Senast, det var i fredags, spelades fotboll mot fältpost 18140, varvid Othem vann med 3—2.
Under gårdagen gällde det allmän idrott mot SMSK, och det var denna senare idrottssammanslutning som då stod som anordnare. Resultaten blevo ganska medelmåttiga ur allmän idrottssynpunkt men inneburo dock rekord i flera grenar för Othems IF:s räkning. Resultaten blevo följande:
100.m.: 1) S. Hurtig, SMSK, 12,2, 2) W. Andersson, O., 12,7, 3) Bernt Rohnström, O., 4) B. Nilsson, SMK.

400 m.: 1) A. Blomgren, SMSK, 56,9, 2) Ch. Rundqvist, SMSK, 57,0, 3) W.
Andersson, O., 4) G. Mutas, O.

1,500 m.: 1) K. Gustavsson SMSK, 4,23,2, 2) N. Engström, O., 4,23,8, 3) J. Rodin, SMSK, 4) K. Nilsson, O.

Diskus: 1) B. Nilsson, SMSK, 31,68, 2) E. Rohnström, O., 31,29, 3) A. Sund, SMSK, 4) W. Andersson, O.

Kulstötning: 1) E. Rohnström, O., 11,45, (klubbrekord), 2) $S. Hurtig, SMSK, 11,00, 3) A. Mill SMSK, 4) W.
Andersson, O.

Längdhopp: 1) W. Andersson, QO., 5,72, (klubbrekord), 2) K. Håkansson, SMSK, 5,66, 3) E. Rohnström, O., 4) S. Hurtig, SMSK.

Höjdhopp: 1) S. Hurtig, SMSK, 1,55, 2) G. Krantz, O., 1,55, (klubbrekord), 3) B. Nilsson, SMSK, 4) E. Rohnström, O.

Stafett. 1,000 m.: 1) SMSK 221,5 (Rundqvist, Hurtig, Gustavsson, Blomgren), 2) Othem 2,24,3.

Efter tävlingarnas slut utdelades vackra priser av pokaler och fat i nysilver till 1:sta och 2:dra pristagarna.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 27 juli 1943
N:r 169

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *