Idrott och sport.

Gotland låg närmast segern i oavgjorda Upplandsmatchen.
Andra halvlek en enda Gotlandspress. — Svensson sköt utjämningsmålet. — Hasse Lundh publikfavorit.

Gotlänningarna ställde till sensation i Uppsala i går kväll, när de i landskapsmatchen mot Uppland satte i gång med en våldsam press i andra halvlek, utjämnade den ledning som Uppland skaffat sig före pausen och fortsatte att bombardera Göte Janssons målbur med hela serier av farliga skott. Uppland slapp dock undan med oavgjort, men med aldrig så litet tur hade det kunnat bli en seger med både ett och två måls övervikt. Det är första gången som ett oavgjort resultat noteras mellan Uppland och Gotland och det ger en god bild av det jämna styrkeförhållande som nu uppstått.Matchen började kl. 7 i går kväll på Studenternas idrottsplats inför en publik på 1,756 personer. Redan efter några minuter fick Lundh göra en dykning efter en boll och klarade också skottet men föll. i stället så illa att han stukade ett finger rätt svårt. Man kunde dock rycka det i led igen och han fortsatte att spela trots skadan. Han fångade också upp allt som kom i närheten av mål och lyckades ständigt med sina utrusningar. Än en gång bröt han upp sin skada, men fortsatte likafullt i samma goda stil och blev därmed mäkta populär bland publiken.
Under första halvlek gick ingen av kedjorna särskilt bra. Othberg återfanns på centerplatsen i Gotlandslaget sedan han blivit återställd från sin skada, men han hade dock order om att hålla igen i början och Victor Pettersson fick därigenom bära upp det mesta av arbetet. Glyn Persson var inte på särskilt gott spelhumör; han höll ej sin plats ordentligt och drev för länge med bollarna. Försvaret spelade bra och Henna Karlsson tog lekande lätt gadden ur Upplandseentern Olofsson, som inte motsvarade upplänningarnas förväntningar. De båda Gotlandsbackarna ”Plåtarn” och Ekström voro båda säkra och ytterhalvorna spelade båda två utmärkt, särskilt då ”Greven”, som drog upp flera farliga långbollar och bl. a. lade en vacker frispark som målvakten hade all möda att klara. Hasse Lundh blev som nämnts mycket applåderad för sin starka insats och han var otvivelaktigt en av lagets bästa. Han hade dock en jämbördig konkurrent i Upplandsmålet, ty det var tack vare honom som Uppland undgick nederlaget. Därjämte spelade ch Ehrnlund och vhb Berglund bra i Upplandslaget, men kedjan blev i sin helhet en besvikelse, ty innertrion grötade ihop sig och lyckades inte alls med sina anfall.

Frispark gav upphov till Upplands mål.
Upplands ledningsmål kom efter 30 min, på första halvlek. Förspelet var en frispark, som lades upp av Berglund, varefter centern Olofsson touchade med huvudet och placerade bollen i nät utan chans för Lundh.
Uppland låg som nämnts över något i denna halvlek, men gotlänningarna hade inga större svårigheter att hålla hemmalaget stången.
Efter pausen kom Gotland i gång på ett helt annat sätt och det blev ideliga situationer vid Upplandsmålet. Vid 10 min. kom fullträffen, som gav utjämning och förarbetet till den gjordes av Victor Pettersson, som lade över en boll till sinytter Bengt Svensson. Denne rundade i sin tur en försvarare och sköt kanonhårt i nät. Kort efteråt hade Svensson ett likadant skott på väg men Göte Jansson räddade fullständigt intuitivt. Glyn Persson kom fri vid ett senare tillfälle och fick en chans som han inte brukar missa men nu hände det likafullt. Uppland fick inte många anfallschanser under andra halvlek och det var ingen situation vid gotlandsmålet som såg direkt hotande ut under denna period.
Efter matchen samlades spelarna till en kollation på Rullan, där minnesgåvor överlämnades till Upplands spelare och vidare erhöllo Victor Pettersson ’ och Gösta Eriksson var sitt cigarrettetui, då de nu kunde fira ett litet jubileum med vardera tio landskapsmatcher. ”Plåtarn” erhöll dessutom ett cigarrettskrin fullt med cigarretter från klubbkamraterna i AIK för hans goda insatser inom klubben och Henry Karlsson fick nu sin statyett som han tilldelades i samband med Eskilstunamatechen. Upplands förbundsordförande, hr Carl Ringlund, tackade Gotland för god match och framhöll att det är den förbättrade träningen som fört Gotland framåt så att laget nu är i klass eller t. o. m, bättre än Uppland och uppmanade sina egna att ta exempel av gotlänningarnas framåtanda.

Nöjda gotlänningar.
Vi hade i morse gotlänningarna på tråden — de ha tagit in på Park hotel i Uppsala — och Hässelgren var talesman för det glada gänget:
— Det var rena oturen som hindrade oss i andra halvlek, för chanserna fanns och grabbarna spelade verkligt bra. Likagärna som det blev 1—1 så kunde vi ha vunnit med 2—1 eller 3—1. Svenssons mål var en exakt upprepning av det han gjorde i matchen mot Eskilstuna och publiken jublade gott när utjämningen kom, för gotlänningarna blev verkligen populära här uppe. Upplands mål tillkom främst genom felmarkering och Lundh var totalt ur spel det ögonblicket.
— Jag har sällan sett ett Gotlandslag spela så som i går. Lundh gjorde den ena paradräddningen på den andra i första halvlek och ytterhalvorna spelade alldeles utmärkt, Vi stannar hela dagen i Uppsala, ty vi trivs prima här, i all synnerhet som vi lyckades göra en så pass god match.