Ennas fall anses nära förestående.

Siciliens centralpunkt därmed i de allierades händer.

Den första kontingenten axelsold ater, som togs tul fånga
under landstigningsstriderma på Sicilien, samlade på torget i
Licata före dess borttransp ort till Afrika.

London, 21 juli. (TT fr. Reuter.) Algerradion meddelar att Ennas och Santa Caterinas fall är omedelbart förestående. Framryckningen fortsätter i det inre av Sicilien.

Nytt bombanfall över Rom på onsdagskvällen?
Ingen bekräftelse har ingått till London.

London, 21 juli. (TT från Reuter.) Med anledning av ett tyskt radiomeddelande i går kväll om att Rom på onsdagskvällen skulle ha utsatts för ett nytt flyganfall meddelar Reuters byrå att i varje fall hittills ingen bekräftelse på detta meddelande stått att erhålla.

Italiensk flygplats bombad.
Kairo, 21 juli. (TT från Reuter.) Brittiska Liberator och Halifaxplan bombade natten till tisdagen flygplatsen i Vibo Valencia i Italien.
Bränder uppstodo bland byggnaderna och krevader observerades på flygplatsen. Samtliga våra plan återvände oskadda.

Inga svenskar skadade i Rom.
Stockholm. (TT.) Enligt meddelande till utrikesdepartementet från svenska beskickningen i Rom ha inga svenska skadats under måndagens bombardemang av den italienska huvudstaden.

Littoriobangården förstörd.
Kairo. (TT fr. Reuter.) I den amerikanska flygkommunikén från Mellersta Östern på tisdagen meddelas: Fotografier ge vid handen att rangerbangården Littorio i Rom full. ständigt förstörts. Ett ammunitionståg som passerade över bangården fick flera fullträffar och bidrog genom sin explosion till förstörelsen. Fotografierna visa att ett 400 meter brett och över 3 km. långt område utgör en massa av förvridet stål, järnvägsräls, gapande bombkratrar, förstörd rullande materiel samt söndersprängda byggnader. Lokomotivstallarna och reparationsverkstäderna ha förstörts genom fullträffar. Omkring 350 ton sprängbomber fälldes mot bangården. Fiendens luftvärnseld var häftig men jaktplansmotståndet var svagt och alla våra plan återvände välbehållna.

Mycket liten skadegörelse på civil egendom.
Kairo. (TT fr. Reuter.) Efter flygspaning på tisdagen rapportera brittiska flygare att mycket liten skadegörelse anställts på civil egendom i Rom, medan skadorna på militära mål äro mycket ansenliga. På Littorioflygplatsen är det sydöstra landningsfältet illa tilltygat av bombkratrar och åtminstone nio plan på marken ha förstörts. En stor hangar har brunnit ned och en annan stod fortfarande i brand. Flera byggnader hade förstörts. Vid rangerbangården i närheten rasade ännu tio olika bränder flera timmar efter bombanfallet. En lokomotivhall har skadats och spåren ha rivits upp, varjämte en hel del rullande materielgjorst obrukbar. Vid den andra stora rangerbangården, San Lorenzo, brunno flera eldsvådor i magasinsområdet, där skadorna äro avsevärda. Passagerarvagnsstallarna voro svårt eldhärjade. En kemisk fabrik blev också skadad.

Tyska motortorpedbåtar sänka vid Sicilien.
Berlin, 21 juli. (TT från DNB.) I Messinasundet och vid Siciliens östkust opererande tyska motortorpedbåtar ha trängt fram till Syracusa och utanför hamninloppet sänkt en brittisk jagare, en annan medelstor jagare samt en ångare på 3,000 bruttoton. En ångare på 8,000 bruttoton träffades av en torped: x En tysk motortorpedbåt skadades vid anfallet och en man av besättningen dödades.

Befolkningen söker sig bort från Rom.
Rom. (TT fr. DNB.) Som följd av bombardemanget mot Rom lämnade tusentals familjer, särskilt ur de fattigare folkskikten, på tisdagen huvudstaden för att bege sig norr- eller österut. Pressen förnyar sin uppmaning till alla, som inte av tvingande tjänste- eller yrkesskäl måste stanna kvar, att lämna Rom. Myndigheterna skola träffa alla anstalter för att underlätta detta.

Var det nödvändigt att bomba Rom?
London. (TT fr. Reuter.) Lord Fitzalan, katolik, frågade på tisdagen överhusets ledare lord Cranborne, varför det varit nödvändigt att bomba Rom och om några kulturella eller religiösa byggnader lidit skada. Lord Cranborne svarade: Som bekant har regeringen alltid i upprepade officiella förklaringar klargjort sin ståndpunkt att de allierade nationerna icke kunde avstå från sin rätt att om läget så kräver bomba staden. Rom både i dess egenskap av säte för fascistregeringen och hemvist för militära mål. Detta läge har nu uppstå. Roms rangerbangårdar äro den flaskhals genom vilken den huvudsakliga järnvägstrafiken från norra till södra Italien måste passera och det är av största vikt att förhindra passagen av förstärkningar och förråd till de hårt pressade axelstyrkorna i söder.

Det allierade aktionsområdet utvidgas.
London. (TT.) Reuters specialkorrespondent i Alger Denis Martin telegraferar: Efter erövringen av Caltanissetta ha de amerikanska trupperna svängt åt öster mot Enna. De mötas blott av svagt motstånd från de italienska trupperna. Chefen för 54:e italienska divisionen ”Napoli”’, general Cesare Gotti Porcinari har tillfångatagits av de allierade trupperna. Han är den fjärde divisionsbefälhavaren som tagits till fånga. Amerikanerna i väster rycka fram mot Santa Caterina som ligger 15 km. väster om huvudmålet för det mellersta anfallet, Enna. Amerikanarnas framstöt väster om Enna är av stort intresse, eftersom den visar att de allierades vänstra flygel ämnar passera förbi staden, medan kanadensarna rycka fram direkt mot den. Detta jämte frånvaron av fientligt motstånd tyder på att axelns center håller på att smulas sönder.
Vidare synas de allierade sträcka ut sina linjer väster om Agrigento, men hur långt är ännu ej känt. Porto Empedocle, som av italienarna användes som motorterpedbåtsbas, är en värdefull erövring för de allierade.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 21 juli 1943
N:r 164

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *