Emilsson, KA 3, på tredje plats i riksfältskyttet.

Funktionärstabbe vid mästarklassens fjärde mål. Mästerskapet på Skuggan avgjordes i sista skottet.
(Från Gotlands Allehandas utsände medarbetare).

Fredagen, var riksskyttets stora dag med nästan samtliga skyttar i elden. T. v. Ett 50-tal damer startade tävlingen. Här ses amasonen, V-klassaren Irente Berg från Växjö sota kornet före starten. I mitten: Delta garva i riksskyttetävlingen på väg från Kungsträdgården till Skansen, där en kamratfest var anordnad. Skyttarna passera Dra maten med general Lindström, greve Folke Bernadotte, direktör Holmberg samt överste Ramström, i täten,. T. K. A. Eriksson, från Ljungskile ser belåten ut efter att ha avverkat sina serier.

Sveriges skyttar äro nu på återväg från några dagars intensivt tävlande i Stockholm, dagar som givit åtskilliga lärdomar och nya intryck och som varit till ovärderlig nytta för de 7,000 deltagarna. En del av den gotländska truppen återvände i morse med båten och de övriga komma under följande dagar.
Gotlänningarna startade ganska svagt i riksskyttet, men på lördagen tog man nya tag för att reparera skadan i fältskyttet och det lyckades verkligen till en del. Sålunda blev Henning Emilsson, KA 3, tredje man i mästarklassen på 27 tr.; han låg länge som andre man men passerades mot slutet. Över lag gick det emellertid sämre och Gotlands tiomannagrupp torde ha kommit någonstans omkring 15-20:e plats bland förbunden. En hedrande insats ha dock de yngre gotlandsskyttarna gjort, särskilt tredjeklassarna, som plockat pris lite var och belagt många framskjutna platser. Det bådar gott för kommande dagar och man har all anledning att vänta sig fina saker av dem i fortsättningen.
Riksmästerskapet i skolskjutning gick under söndagen på Stora Skuggan och här blev det en ytterst spännande strid på kniven, som Alf Kallenberg, Sthlm, avgjorde med sitt sista skott. Applåderna under slutomgången komme emellertid uteslutande Valter Fröstell, Östersund, till del, som sköt 50 poäng med sju femettor, därav två 1 stående, och avan‘ cerade från 10:e till 4:e plats.
Efter fredagens misslyckanden i huvudskjutningen voro gotlänningarna fast beslutna att visa sina takter i fältskjutningen, som gick i terrängen väster om Ture-berg. Sign. följde med en av patrullerna mitt i tävlingen — det var ett 45-tal patruller med 40 man i varje — och det blev en lång, het och dammig vandring på backiga skogsstigar. Efter 3 km. kom äntligen första målet, som var 1/3-fig. på 360 meter med en min. frgaryckning och 50 sek. skjuttid. Detta var tävlingens svåraste mål, men det oaktat var det många fullträffar här. Svårigheten låg förstås
avståndsbedömningen, ty det var rakt motsol och lutning nedåt, varför man gärna dömde för kort. Andra målet var en nyhet för de flesta, nämligen ett s. k. bunkermål. Figuren är rektangulär och har tvärs över en 13 cm. bred springa, som det gäller att träffa. Inriktningen i sidled var alltså ingenting att bekymra sig om, men det gällde att träffa den rätta höjden och här gjorde många den malören att döma avståndet till 200 m. eller mera när det i själva verket endast var 165. Tiden var 15 sek. i tre perioder. På tredje målet hade man de nya 1/2-figurerna, som inte så mycket skilde sig från gangsterfiguren, och här var hållet 450 m. på 70 sek. mod kort framryckning.

Bortglömd order vållade stort trassel.
Allt hade hittills varit frid och fröjd, man var nöjd med de klara målen och de väl tilltagna skjuttiderna och fann organisationen perfekt, men på fjärde målet inträffade något som satte känslorna i en oerhörd svallning. På vägen dit såg man att det var en helfigur med en s. k. snigel intill, men stationsbefälhavaren beordrade ingenting annat än sex skott samt stående resp. knästående i de två perioder skjutningen omfattade. Hur skulle man nu göra, frågade sig på en gång 40 skyttar, vilkas hjärnor förgäves sökte en lösning på problemet.
De flesta hade nog den åsikten att båda figurerna skulle träffas för att allt skulle gå väl och de som sköto ”ärligt” lade tre skott på vardera. Snigeln var emellertid svår att träffa och resultatet av eldfördelningen blev i allmänhet det att man bommade på den lilla figuren. Somliga ägnade sig helt åt närstridsfiguren och sköto först två skott i stående samt fyra i knästående på denna, vilket var en synnerligen lätt uppgift och i allmänhet gav sex träff. Det blev förstås ett väldigt rabalder efter detta mål och det stämde ned humöret åtskilligt i skytteleden. Birger Larsson, Fårö, som till fjärde målet endast tappat tre träff sköt bort sig på snigeln, och efter detta misslyckande glömde han bort att räkna till rätt tavla på slutmålet, varför det blev blank bom för honom. Dubbelmålet stod på 170 m. och tiden var 30 sek. Slutmålet var en kvarts-fig. på höga stakar, avstånd 280 m. och tid 60 sek. Förklaringen på mysteriet kom sedan. Det var meningen att högst tre träff skulle räknas på vartdera av dubbelmålen, men detta glömde befälhavaren att säga till om när första patrullen kom och sedan fick man fortsätta att fabla för att inte gynna de efterföljande skyttarna. Efter en mils het vandring skönjdes målet och här blev det gangsterskjutning, vilket i allmänhet gick dåligt efter den krävande marschen.
En stund senare på dagen kom Erik Hammarström med 23 tr. och efter ytterligare några patruller kom Emilsson med sina 27 och blev vederbörligen omklappad. Han hade tagit chansen och lagt sina skott på helfiguren. I samma patrull kom mästaren 011e Eriksson med 29 tr. och honom kunde ingen hota i fortsättningen. Uno Berg, Stockholm, kom på slutet med 27 tr. och han hade även träffat ”snigeln” varför han gick in på andra plats. Det var den enda tröst man hade av dubbel-målet„ att den som träffat båda gick före vid särskiljningen.
Även fjärdeklasserna, som kommo söderifrån och mötte emot med sin bana vid målet hade bunkermål på 165 m., sedan följde helfig. i front på 475 7n., tredjedel på 325, sjättedel på 200 och helfig. på 120 i knästående på 20 sek.
Gotländska förbundsgruppen på tio man nådde 173 tr. och hamnar bortåt 20:e plats. Stockholm vann med 207, och även Norrbotten hade 207, Jämtland hade 205. Gotlänningarna i gruppen hade: Emilsson, KA 3, 27, Hammarström, Fårö, 23, Hallgren, Klinte, 19, B. Larsson, Fårö, 18, Smedberg, Ekeby, 16, samt Erben, Visborgs, Tallqvist, Visborgs, Glifberg, Ekeby, K. M. Hansson och Levander, Havdhem, 14 tr.
Av övriga gotlänningar i klass M nådde Holmstrand, Visborgs, 21, Klinth, Stånga, och Medbom, Fardhem, 20, Emil Andersson, Klinte, 16, Ivås, Visborgs, A. Sundberg, Hemse, och R. Angelöf, Ekeby, 15, G. Olsson, Fårö, G. Broström, Fårö, H. Bergström, Ekeby, och Albin Larsson, Hemse, 14 tr. De tio bästa i klass M blevo:
1) 011e Eriksson, Råby, 29, 2) Uno Berg, Sthlms Central, 27, 3) J. H. Emilsson, Gotlands Kustart., 27, 4) C. R. Beve, Dalreg., 26, 5) Per Naumburg, Sthlms Amatör, 26, 6) Erik Stålberg, Västerås friv., 26, 7) Erik Wilhelmsson, Husby, 26, 8) S. A. E. Ekfeldt, Bohusläns rea., 26, 9) V. Ohlsson, Sthlms Central, 26, 10) Rikard Larsson, Nyed, 26.

N. Fohlström bäst i kl. IV.
Bäste gotlänning i klass IV och V blev N. Fohlström, Visborgs, 23 tr., Erik Persson, Lan, och C. G. Eklund,, KA 3, 22 tr., Rolf Pedersen, Slite, 21 tr., Henning Larsson, Lärbro, 20, K. Viding, Dede, 19, K. A. Tofften, Fårö, o. M. Kronlund, KA 3, 18. Här vann överstyrelseledamoten major Nils Romander, Lidingö, på 29 tt, 2) Helmer Olsson, Köla, 28, och även trean med det gotländskt klingande namnet Carl-Erik Ringvide från Lingrenadjärerna hade 28 tr.
I klass 3 i fältskjutning blevo de bästa gotlänningarna K. J. Ekedahl, Ekeby, 24 tr., Otto Olsson, Fårö, Sven Jakobsson, Grötlingbo, och Robert Nilsson, Hangvar, 21 tr. I striden om apotekare Wahlqvists vandringspris med 2 från M-klassen, fyra från klass 4 och fyra från klass 3 låg Gotland sålunda synnerligen bra till med alle man över 20 tr., men Stockholm tog hem trofén.
De ’bästa fältskyttarna i klass 2 blevo Villy Lundin, Ekeby, och Bertil Johansson, Endre, på 24 tr.
På lördagen hade de lägre klasserna sina huvudskjutningar och här lyckades som nämnts tredjeklassarna ganska bra. Bertil Nilsson, Ekeby, blev sjätte man i klass 3 på 77 poäng och fick ett ståtligt hederspris, Riksskyttets silvermedalj samt ett splitter nytt mausergevär. Sven Nils’ son, Havdhem, och B. A. Larsson, Fårö östra, hade 75 och fingo vackra hederspriser. I klass 2 blev Per-Erik Johansson, Visby, 77:e man på 75 poäng och fick ett hederspris också han.

Gotland började fint i lagtävlingen på Skuggan.
På söndagen inleddes förbundens lagtävling i skolskjutning med 15-mannalag på Stora Skuggan och detta blev också en spännande tävling. Gotland gjorde här en utmärkt start med sina tre första man, Tallqvist, Emilsson och Holmstrand, som efter första omgången delade 3-4 platserna med Jämtland på 514 poäng. Stockholm tog ledningen med Malmöhus som tvåa. Andra omg. drog emellertid ned Gotland minst 15 pinnhål med svaga 429 poäng, det var Birger Larsson, som höll sin serie mycket väl samlad, men tyvärr en smula vid sidan om, vidare sköt Albin. Larsson och Bertil Nilsson, som råkade dra ett skott av våda i liggande. I det följande blevo resultaten något bättre men när femte och sista omgången började hade Gotland endast två man på vallen. Det var Toffte’n som inte blivit underrättad om saken och nu kunde man inte ändra trots att suppleanter funnos. Gotland fick i alla fall ihop 2,200 poäng och belade 24:e plats av 27 förbund. Med den 15:e mannen hade man tagit upp en placering ev. två så saken var ju inte så livsviktig. Värre var det då för Östergötland, som gick miste om en given andraplacering, därför att laget inte tilläts sätta in en suppleant under tävlingens gång, och östgötarna slutade som 16:e lag.
Härefter hölls en kort fältgudstjänst på Stora Skuggan med biskop Björkqvist som talare. Skytteförbunden ställde upp vid sina landskapstavlor. Framför skytteleden intog de utländska gästerna, flera högre svenska officerare och spetsarna i skytterörelsen, sina platser. Kronprinsen, åtföljd av general Cederschiöld, anlände på slaget 11. Hans ”goddag skyttar” besvarades med ett kraftigt ”goddag kronprins”.

Alf Kallenberg tog mästartiteln.
Kl. 12 började så mästerskapstävlingen, som blev synnerligen spännande mot slutet. Det ena berömda namnet åkte ut efter det andra och till sist återstod en samling, som till större delen kunde betecknas som outsiders. Det mest kända namnet var givetvis Alf Kallenberg, som slog sig fram med de mest fenomenala serier till slutomgången och gick till den som etta närmast följd av okände Bengt Nyström, Bollnäs. Dessa båda kämpade storartat och än ledde Nyström än Kallenberg. Av lätt förklarliga skäl började säkerheten tryta efter den långa kvalificeringen och det blev en del vingliga skott i trean och fyran. Kallenberg låg under med en poäng efter första ståendeskottet, men säkrade segern med en 5:a medan Nyström slutade med 3:a. Fröstell gjorde om sin bragd från rikstävlingen i Östersund, då han också sköt 50 i slutomgången och avancerade högt upp. Han applåderades oupphörligt och allt folket jublade högt när han slutade med två femettor i stående. Kallen-berg fick givetvis också sin andel av bifallet och stockholmarna voro omåttligt stolta över att en av deras egna vann.

Pampig prisutdelning.
Prisutdelningen på Hötorget blev en ståtlig avslutningsceremoni, där Kronprinsen var närvarande och delade ut de högsta utmärkelserna. Kronprinsen överlämnade först hedersplaketter och så kom turen till de hundratals skyttar som utmärkt sig. Det var inte småsmulor dessa hade att hämta, och för att ceremonien inte skulle dra alltför mycket ut på tiden hjälptes kronprinsen av bl. a. prins Gustaf Adolf och greve Bernadotte. Speciellt applåderade blevo givetvis segrarna, som fingo fanfarer. Segrartavlan i riksmästerskapet fick Kallenberg inom glas och ram. I en aldrig sinande ström ropades skyttarna upp och mottogo sina pris och medaljer i guld, silver och brons. Det var ibland fråga om sådana stora praktpjäser att prins Gustaf Adolf en gång fann sig föranlåten fråga en skytt om han hade stadsbud med sig.
Sedan kronprinsen slutligen utbringat ett leve för pristagarna, sjöngo de närvarande unisont Du gamla Du fria, ackompanjerade av Svea livgardes musikkår.
Mera i morgon om priser, resultat o. s. V.
Herz.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 26 juli 1943
N:r 168

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *