Bombflygarna i pansarskjortor

En överraskande amerikansk nyhet inom stridsflyget.

Besättningarna på flygande fästningarna kläckas i pansarrustningar.

Besättningarna på de amerikanska flygande fästningarna och andra bombplan. baserade i England, utrustas för närvarande med pansarskjortor som i mer än ett avseende likna medeltidens riddarrustningar. Rustningen, som främst avser att skydda luftvärnsartilleriets splitter, tillverkas av kraftiga kanvas och denna överdrages sedan med små stålplattor. Nedre delen av kroppen skyddas av ett särskilt förkläde av ”pansar”, som bekvämt kan häktas på och av. Det finns en modell pansarskjortor för stående och en för sittande, de senare avsedda för piloterna och med endast bröstplåt, då förarkabinens pansar anses som tillräckligt skydd för flygarens rygg.
Pansarskjortorna ha fått genomgå grundliga prov under luftstrider och raider innan man satte igång med serietillverkningen. Nu ingå rustningarna i standardutrustningen för piloter, bombfällare, kulspruteskyttar, navigatörer och radiotelegrafister. De tillverkas av en engelsk vapenfabrik, som haft tillverkning av svärd till specialitet sedan 1772. Konstruktionen har gjorts av överste Malcolm C. Grow, chefsläkare vid ett flygdetachement som tillhör den 8:de armen. Pansarskjortan är utan ärmar och skyddar rygg och bröst fullständigt. Hela dräkten väger 8 kg. Vid haverier o. dyl. kan man med ett par enkla handgrepp befria sig från ”förklädet”.
Pansarskjortorna möttes i början av misstro av flygplansbesättningarna, men sedan den nya ”bördan” visat sig synnerligen effektiv lät man skepticismen fara. Nu tillverkas pansarskjortorna på löpande band. I praktiken ha pansarskjortorna redan visat sin tillförlitlighet. Vid åtskilliga raider har splitter från luftvärnsgranaterna varit fullständigt ineffektivt gentemot besättningar i de nya rustningarna.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 29 Juli 1943
N:r 171

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *