Stämningsfull kyrklig högtidlighet i Rone.

Del av kyrkogård invigd vid celebert besök.
I Rone ägde igår rum en kyrklig högtidlighet, som samlat en stor menighet. Då invigdes nämligen en del av kyrkogården, öster om kyrkan, vilken icke tidigare varit i ordning och invigts, men som nu stor klar att tagas i bruk. I samband med denna händelse höll professor Roosval föredrag om :kyrkans historia samt förevisades en del äldre kyrkliga inventarier. Biskop Ysander predikade i högmässan och verkställde invigningen och bland åhörarne märktes prins Wilhelm och general Törngren.
I det vackra sommarvädret, tyvärr alltför torra, hade en talrik menighet samlats till Rone vackra kyrka, vilken dagen till ära av Roneungdomen prytts med blommor och grönt. Biskopen predikade över dagens högmässotext om den orättrådiga förvaltaren och gav en särdeles innehållsrik framställning, där han talade över ämnet ”Guds och mitt eget”. Altartjänsten utfördes av pastoratets präster, kyrkoherde Hejneman och komminister Hallen i Rone.
, Sedan avslutningspsalmen förklingat framträdde professor Johnny Roosval och höll en kort men intressant föreläsning om Rone kyrkas historia., vilken föreläsning återfinnes på annat ställe i dagens tidning.
Efter föreläsningen förevisa de biskopen för menigheten en del värdefulla kyrkliga inventarier, såsom gamla böcker, en kalk och en dopskål. Därmed var högtidligheten i kyrkan slut och man samlades i prästgårdens trädgård, där prästfolket och Rone kyrkliga ungdom bjöd på kyrkkaffe och där en stunds ”garden party” utvecklade sig.
Något över den utsatta tiden kl. 1 samlades man till invigning av den nya delen av kyrkogården. Invigningen Ysander, som därvid assisterades av kyrkoherdarna A. Kronqvist i Burs, E. Hejneman i Alva-Rone, O. Havrén i Fardhem och J. Hoffman i Havdhem samt komminister Hallén i Rone.
Därmed var den stämningsfulla och vackra kyrkliga högtidligheten slut. Biskopen med assistenter och fruar samt general Törngren intogo därefter middag i Alva prästgård hos kyrkoherde och fru Hejneman.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 22 Juli 1940
N:r 166

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *