Middagsstängning i affärerna blir obligatorisk?

Motion i stadsfullmäktige. — Även lördagsstängning.
Hr Gösta Björstapa hemställer i motion till stadsfullmäktige, att dessa måtte besluta dels att affärerna — med undantag för butik, där handel huvudsakligen idkas med tobaksvaror, mejerivaror, ägg, margarin; bageri- och konditorivaror eller färsk frukt och blommor samt rak- och frisersalonger må hållas stängda mellan kl. 12 och 13, dels att affärerna — med ovanstående undantag — på lördagar ej må hållas öppna efter kl. 16.
På senare tiden har den meningen allt mer gjort sig gällande, att det skulle vara till fördel för både en skilda och landet som helhet, om en gemensam måltidsrast mitt på dagen kunde genomföras.
Dels på grund därav och dels på grund av den nya arbetstidslagens för detaljhandel bestämmelse att rast skall beredas arbetstagare, om arbetstiden överskrider visst timantal per dag, har ett stort antal affärer i staden sedan någon tid hållits stängda en timme mitt på dagen. Att anslutningen ej blivit allmän beror på, att inom vissa branscher en och annan icke velat vara med därom, vilket föranlett de övriga att för konkurrensens skull icke vidtaga denna nyordning. Den olägenhet ur allmänhetens synpunkt, som kanske framträtt under första tiden, beror till stor del på, att vissa affärer hållits stängda och andra öppna, men försvinner helt säkert, om för kundkretsen står klart, att alla affärer äro stängda viss tid på dagen.
Visby köpmannaförening har företagit en utredning rörande intresset bland företagarna för en gemensam rast och denna visar, att av de tillfrågade ha 116 st. eller 80 proc. röstat för stängning mitt på dagen och 30 st. eller 20 proc. emot.
I stadsfullmäktige ha redan tidigare framförts förslag om stängning av affärerna kl. 16 på lördagarna sommartid. Av Visby köpmannaförening samtidigt företagen omröstning i denna fråga, dock att stängningen skulle gälla hela året, har givit följande resultat:
Av de tillfrågade ha 102 st. eller 72 proc. röstat för och 39 st. eller 28 proc. röstat emot. Av dessa 39 är det 5, som icke skulle berörts av motionärens förslag.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 8 juni 1940
N:r 130

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *