Landsbydgens kvinnor ha skött sig fint.

Arbetsblocken kunde ha fungerat bättre.
Med någon rekordskörd av hö får man inte räkna i år, då alla förstaårsvallar genomgående äro mycket dåliga på Gotland ,skriver en gotlandsrapportör till LandtmannenSvenskt Land. Myrarna kunna kanske med gynnsam väderlek ge en hel del, men fastmarksfodret blir nog klent.
Höstsäden står ännu så där obestämd, så man vet ej vad det skall bli av det hela. Rågarna ha nog i stort sett övervintrat över förväntan väl men äro sena ; Erik gav ej ax i år, ej ens på Fårö, fast det där ej brukar slå fel med den saken. Vårbruket har varit besvärligt på grund av bristen på arbetskraft. Nog har det organiserats en hel del arbetsblock, kanske icke så rationellt som i en del andra län, men de ha ej fungerat så som de bort, heter det vidare. Litet var har man litat tå militär permission under vårbruket, och det hela har verkat oförberett. De driftigaste jordbrukarna ha varit utkallade. Som blockledare ha fungerat överåriga, och det har ej varit så lätt att taga sig an driften på andras gårdar, då man ej hunnit med sitt eget en gång.
Sockerbetsteckningen är klar, och på Gotland har tecknats en något mindre areal än förra året, dock ej så mycket mindre än man kunnat vänta. Även här har jordbrukarens nödvändiga optimism varit framme, och man tror, att det skall ordna sig även med denna arbetskrävande gröda. Landsbygdens kvinnor ha fått ett nytt lass att dra, och de ha under denna vinter och vår i mångfaldiga fall utfört ett arbete, som de med berättigad stolthet kunna minnas för långa tider. I detta sammanhang skriver rapportören : Nog borde städernas och samhällenas kvinnliga ungdom litet mera än hittills ha visat sin vilja att dra sitt strå till stacken i en svår tid. Kvinnoorganisationerna ha gjort försök att få fram sådan arbetshjälp, resultatet har ej blivit uppmuntrande. (P.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 8 juni 1940
N:r 130

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *