Idrott och sport.

Tre Tennis-DM till Slite.
Alf Lindwall tog titeln i herrsingel.

Slutuppgörelsen i årets DM-tennis spelades på söndagen på Slites en-toutcasbanor under ogynnsamma väderleksförhållanden. En hård blåst förryckte delvis spelet, som ej blev i klass med föregående söndags trevliga matcher. Singelmatchen mellan Lindwall och Rönqvist, Visby, måste avbrytas på grund av regn, men kunde senare på dagen fortsättas.
Damerna utgjorde nu det nya inslaget. På lördagen korades finalisterna genom att fru Gattberg .besegrade fröken Claeson och fröken Svensson fröken Lundin. Finalen mellan Gattberg och Svensson blev en ganska hastig uppgörelse. Man hade väntat sig en jämn match, men fröken Svensson var i strålande form och fru Gattberg tycktes vara alldeles ur slag. Den förra vann med 6-3; 6-0. Men även om Gattberg varit i slag hade hon knappast kunnat hota Svensson, som spelade en utmärkt tennis med rena slag och framför allt en härlig backhand. Slite är att gratulera till detta tillskott inom tennisen. Beklagligt var dock att inte Visbydamerna voro med, ty de hade säkerligen fått arbeta för att kunna vinna.
Samtidigt med damsingeln gick herrsingeln av stapeln mellan Lindwall och Rönqvist, Visby, vilken blev en lång uppgörelse. Rönqvist kom igång först i andra set som han tog liksom det tredje. I det fjärde gick Lindwall upp och tog detta med 8-6 för att slutligen i sista och femte set plocka hem DM-tecknet. Lindwalls racket tålde inte regnet och 4 senor behagade i pausen brista, vilket kanske i någon mån förklarar DM-mästarens beniga uppgörelse, men Rönqvist är värd en eloge för sitt sega spel.
Nästa uppgörelse var herrdubbeln mellan de båda Slitelagen HermodNilsson, von Kantzow—Eriksson, Rothstein, som blev en tämligen lätt uppgörelse för de förra, som nu tycks ha blivit ordentligt samtränade. Hermod—Nilsson var som alltid överallt och omöjlig med sina smashar och listiga placeringar. En tennisbegåvning, som det alltid är en fröjd att se och studera. Synd bara att han inte fick komma med längre i singeln, där han på ett tidigt stadium blev utslagen.
Till sist spelades mixed-dubbeln mellan paret Hermod-Nilsson, fröken Svensson—Eriksson, fru Gattberg, båda Slite Tennisklubb, vilken de förra vunno med 6-3, 6 4. Trots energiskt motstånd
från Gattberg—Eriksson. De förra, båda tennisbegåvningar av stora mått efter våra förhållanden, vunno tämligen smärtfritt första gamet. I det andra blev det däremot mera jämt och man satt och hoppades på ett tredje set. Därav blev dock intet och publiken kunde avtroppa efter att ha hurrat för DM-mästarna med ett konstaterande, att de två år gamla en-cout-casbanorna på lika lång tid framkallat inte mindre än 3 DM-tecken av 4 möjliga, vilket i sanning bör fröjda Slite Tennisklubb i lika hög grad som dess initiativtagare, dir. A. de Jounge, som vi funno som intresserad åskådare.
Summan av årets DM-kardemumma: God och lärorik tennis. Goda och förhoppningsfulla ungdomar, särskilt på spinnsidan. Goda banor. Nöjda deltagare. Nöjd publik och nöjda arrangörer. Det är att hoppas att dessa DM-tävlingar även i fortsättningen skola bli den sporre för tenniskunnandet, som behövs för att lyfta tennissporten upp till den sportsliga nivå den förtjänar att stå på. Ty i få sportsgrenar kan man få användning i så stor utsträckning av ”kropp och själ” som i tennis, vilket gör att man aldrig behöver vara rädd för att ha nått toppen, utan ständigt måste besjälas av en strävan att vara på väg därtill.
Visby-spelarna vilja innan vi avsluta detta kapitel framföra ett tack till Slitearrangörerna för deras tillmötesgående att inte blott bjuda gott motstånd utan även på logi i en trevlig sommarvilla, som de inrett som sitt träningsläger.

Resultat av matcherna lördag—söndag:
Herrsingel, final: Lindwall—Rönqvist, Visby, 6-1, 3-6, 0-6, 8-6, 6-3.
Damsingel: Gattberg—Claesson, 6-0, 6-1, Svensson—Lundin, 6-2, 6-4. Final: Svensson—Gattberg, 6-3, 6-0.
Mixed dubbel: Eriksson, Gattberg—Rothstein, Lundin, 6-3, 6-0, Hermod—Nilsson, Svensson—Ekman, Westberg, 6-3, 7-5. Final: Hermod-Nilsson, Svensson—Eriksson, Gattberg, 6-3, 6-4.

Idrottsflickornas rikstävling.
En del av stadens idrottsflickor voro i går kväll samlade på Gutavallen för att delta i den rikstävling, som nu arrangerats i grenarna slungboll, 80 m. och längdhopp. Ett 10-tal flickor ställde upp och samtliga avverkade slungbollen, några stycken klarade också av de andra grenarna medan de övriga vänta till torsdagen. Slungbollen vanns av Kally Hansson, AIK, med 35,88, 2) Gerd Fries, VIF, 34,68, 3) Britta Wiedercrantz, Gute, 34,68, 4) Barbro Johannison, AIK, 33,83, 5) Thua Persson, VIF, 32,86, 6) Lizzie Andersson, AIK, 32,77. Andra och tredjeplaceringarna avgjordes genom näst bästa kastet, där Fries ledde med tre cm.
Gerd Fries hoppade i längd 4,21 m. och nådde på 80 m. tiden 12,3, medan Thua Persson hade 3,27 resp. 13,2.
I morgon kväll fortsätta tävingarna kl. 6,30 och det är då att hoppas att än flera idrottande flickor söka sig ut till Gutavallen.

Visby cykelklubbs tävlingar.
Den andra och avgörande omgången av Visby cykelklubbs klubbmästerskap på två mil köres på fredag kväll med start kl. 19. Banan är den vanliga tvåmilsbanan med vändpunkt i Träkumla.
Samtidigt anordnar klubben prov för cykelturistmärket. Anmälningar mottagas vid starten och turistmärkesåkarna beräknas starta omkring kl. 19,15.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 14 Augusti 1940
N:r 186

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *