Hur blir det med estlandssvenskarna på Gotland?

De flesta torde vilja bli svenska medborgare.
För någon månad sedan fanns i Gotlands Allehanda ett meddelande från ryska legationen i Stockholm, enligt vilket estländska medborgare, som önskade behålla sitt medborgarskap i sitt gamla land, som numera ingått i Sovjetunionen, skulle anmäla sig till Sovjets legation i Stockholm. Nu är emellertid saken den, att många av dessa, antagligen de flesta, torde vilja stanna kvar här i Sverige och så småningom bli svenska medborgare.
Hur skola dessa förfara?
Det har meddelats oss, att förfrågan i detta avseende genom länsstyrelsen i Visby gjorts hos socialdepartementet av estlandssvenskar på Gotland. Svaret har blivit, att de, som vilja stanna i Sverige, skola efter den 1 nov. göra framställning om erhållande av främlingspass. Några svårigheter att erhålla sådant synes icke föreligga och på ett främlingspass kunna de sedan uppehålla sig här i landet. De forde därvid komma att betraktas som statslösa, men efter fem års vistelse i Sverige äga de möjlighet att söka svenskt medborgarskap. Så har ju redan i många fall skett.
Vilka förhållningsorder de personer, som nu anmält sig vilja erhålla medborgarskap i Sovjetunionen, komma att erhålla från sovjetmyndigheterna lär väl ännu vara oklart.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 17 oktober 1940
N:r 241

Ett svar på ”Hur blir det med estlandssvenskarna på Gotland?”

  1. De som lydde order och konverterade till sovjetiskt pass fick problem med det svenska medborgarskapet sedan. Sverige villkorade medlemskapsansökan med ett officiellt dokument från sovjetiska myndigheter som bekräftade att medborgarskapet upphört, vilket Sovjet inte var villiga att ställa ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *