Gotländskt hemslöjdstyg till Rom.

Föreningen Gotländsk hemslöjd utställer i dagarna i sin lokal vid S:t Hansgatan ett prov på det möbeltyg, som föreningen låtit förfärdiga för Svenska institutets i Rom räkning.
Vid tidningens besök på fredagseftermiddagen berättar föreståndarinnan fröken Larsson, att hon på sin förenings vägnar är mycket stolt över beställningen. Professor Malmsten, Stockholm, som har haft hand om inredningen av institutet, har själv valt ut tyget i hemslöjdsföreningarnas utställningslokal i huvudstaden. Även andra föreningar ha fått liknande beställningar.
Ett 20 meter långt linnestycke avgick redan i februari månad till Rom för att innan maj månads ingång påklädas en äkta svensk möbel. I det avlägsna Roma finns det nu även något gotländskt:
Möbeltyget är av hellinne, fantasibundet i åtta skaft med garnet färgat ungefär på gränsen mellan rosa och tegel. Det oblekta och kvartsblekta inslaget bidrar att skänka det en matt ton.
Även för inredningen av det nya bi, skopshuset, som nu står inför sin invigning, har hemslöjdsföreningen anlitats. I det stora vardagsrummet skall besökaren hitta gardiner av äkta gotländsk hemslöjd och han skall finna dem vara överraskande lika den späda grönska, som han vanligtvis i maj månad kan beskåda i naturen. Gardinen är vävd av svenskt gransilke från Billerud, bomull och vanligt silke. Väven är sex-skaftad och färgerna tre: vitt gult och grönt.
Ingen utländsk ull användes i den gotländska hemslöjden. Ullen är lyckligt nog inhemsk och från gotländska fårbesättningar, vilket kan vara bra att notera, när vi nu av allt att döma gå mot en säsong, som livligare än någonsin kommer att efterfråga svensk vara. Hemslöjdsföreningen är den enda i sitt slag i Sverige, som befinner sig i denna goda situation.
Turisterna ha varit fåtaliga hittills i sommar och därmed har försäljningen gått dåligt mot i fjol. I vintras var det då livligare. Många inkallade valde sina presenter där. Nu tilltar emellertid resandeströmmen och därmed… Gotlänningarna själva ha på senare år lärt sig uppskatta moderna ljusa miljöer av personligt snitt och det blir väl ännu bättre med tiden.
Handvävda ylletyger både i sport- och vardagskostymer blir förmodligen höstens lösen. De stockholmska modehusen ha redan berett sig på omsvängningen, och en yllevecka är annonserad.
Det sista var kanske alltför hett i värmen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 Juli 1940
N:r 159

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *