Från Bio till Bio.

Hansa: Förvildad ungdom.
En ganska spännande och dramatisk film med Humphrey Bogart, Gale Page och Billy Halop i huvudrollerna. Filmen, som enligt uppgift är skriven av direktören för det bekanta Sing-Singfängelset, Lewis E. Lawes, förefaller synnerligen autentisk och byggd på ingående sociala studier. Det är särskilt ungdomen i storstaden som skildras, och man får gripande glimtar av hur denna ungdom utsättes för frestelser av allehanda slag ochmer eller mindre lätt faller offer för dessa lockelser för att till slut kanske spåra in på brottets bana.
Två förspel inleda.

Röda Kvarn: Sherlock Holmes.
Sherlock Holmes i Basil Rathbones markanta gestaltning gör här definitivt upp med ”brottets konung” professor Moriarty, som i filmens sista scener efter en spännande tvekamp med mästerdetektiven störtas ned från Towerns tak och därmed så att säga strykes ur för teckningen på Sherlocks motståndare. Innan denna dramatiska upplösning nåtts händer emellertid en hel del. Professor Moriarty har efter att med knapp nöd ha frikänts av domstol för ett annat brott bestämt sig för sitt livs kupp, varefter han enligt egen uppgift skall dra sig tillbaka och leva enbart för vetenskapen. Denna mästerkupp består i varken mer eller mindre än att stjäla de engelska kronjuvelerna och den bålde professorn är också nära att lyckas, sedan han förmått Sherlock Holmes att rikta sitt intresse åt annat håll.
De flesta detektivromanintresserade ha väl f. ö. läst Conan Doyles berömda romaner, och det behöver väl därför knappast ordas mera om handlingen. Det må räcka med det påpekandet, att intresset hålles vid makt även i filmversionen och att man icke skytt någon möda för att få det hela så tidstroget som möjligt.
Tre förspel inleda. Det första har titeln ”Motordårar”, vilken till fullo motsvaras av innehållet, det andra är en tecknad film och i det tredje skildrar Nils Jerring hur man på olika sätt skaffar träkol — en aktuell och trevlig kortfilm.
Ted.

Roxy: Jag stal en miljon.
Det kan givetvis bara vara i Amerika som det händer att man stjäl miljoner och hela historien torde vara lämpligast för amerikansk publik. George Raft är en ambitiös taxichaufför, som emellertid anser sig lurad av en avbetalningsfirma och ställer till ett uppträde, som polisen blandar sig i. Han rymmer vid anhållan-det och tvingas sedan medverka vid en gangsterkupp och så går det vidare utför. Tills han en dag träffar Henne, som han blir förälskad i och vill leva tillsammans med. Det går till en tid och han har åter framgång, men så småningom nås han av lagens ann. Han vill fly undan, men hans hustru får honom att ta sitt straff.
Det är alltså fråga om en av de många amerikanska filmer, som ha till syfte att motverka brottsligheten i staterna, och den skiljer sig inte på nämnvärt sätt från sina föregångare. Historien är en smula otrolig fast stundom spännande, och spelet är inte alls illa. George Raft spelar den manliga huvudrollen och hans kvinnliga partner är Claire Trevor, ett namn som är värt att lägga på minnet. En tecknad film samt en fars med Slim Summerville i kinamiljö inledde.
Herz.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 11 juni 1940
N:r 132

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *