Yngling svårt skadad vid kollision.

Lättviktare mot bil i Väte.
En svår trafikolycka med en lättviktsmotorcykel som huvudagerande inträffade i går eftermiddag i Väte, varvid lantbruksarbetaren Arne Karlsson från Rågåkra i Hejde erhöll synnerligen allvarliga skador.
Det tycks som om motorcyklisten själv bär hela ansvaret för det inträffade.
Olyckan skedde vid halvfyratiden på söndagseftermiddagen, då folkskollärare Emil Dalström från Grötlingbo i sin bil, i vilken även hans hustru och två barn medföljde, var på väg från Grötlingbo till Visby. Vid Simunde i Väte observerade föraren två flickor och en yngling på vägens vänstra sida, varför han gav tre signaler för omkörning. Det verkade nämligen som om de tre trafikanterna, av vilka två cyklade sakta och en ledde sin cykel, icke ägnade alltför stor uppmärksamhet åt den övriga trafiken. I detsamma om bilen ’ skulle passera svängde utan föregående varning Arne Karlsson med sin lättviktare tvärs över vägen omedelbart framför bilen, och ehuru denna endast framfördes med hastighet av 40 å 45 km./tim. och föraren omedelbart kastade ratten åt höger, var en kollision oundviklig. Lättviktaren hamnade rakt framför bilen och släpades med ett tiotal meter, och båda ekipagen hamnade i diket — bilen lyckligtvis utan att välta. Det framgick omedelbart, att Karlsson blivit allvarligt skadad, och hr Dalström ombesörjde genast, att han i en personbil fördes till lasarettet. Samtidigt alarmerades ambulansen, som mötte i Träkumla och övertog transporten. Karlsson, som vid olyckan miste sansen, kom under färden till lasarettet ett par gånger till medvetande.
Hr Dalström kvarstannade på olycksplatser, och fjärdingsman Hallgren i Hejde satte omedelbart i gång med en första undersökning. Det framkom därvid, att Karlsson troligen samtalat med de förut nämnda trafikanterna och alltså kört mycket sakta, tills han plötsligt svängde tvärs över vägen för att komma in på en basarplats på högra sidan. Huruvida han icke hört bilens signaler, vilka dock observerades av de övriga, eller om han trott sig kunna hinna över vägen innan bilen lunnit fram, har ännu icke kunnat konstateras. Motorcykeln blev givetis svårt ramponerad, medan bilen äremot endast erhöll obetydliga skador och kunde lämna platsen för en maskin.
Från lasarettet meddelas på vår förfrågan, att Karlsson ådragit sig brott på ryggraden och bäckenet samt att han dessutom erhållit njurskada. Han är givetvis ganska illa däran, men någon omedelbar fara för livet torde icke föreligga.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 22 Augusti 1938
N:r 192

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *