Visby hamn redovisar ökad trafik.

En översikt över fartygstrafiken i fjol.
Stockholm, 28 sept. (Press.) Av de hamnar och lastageplatser i Sverige, som redovisa en årstrafik av minst 200,000 ton, — till antalet 74 — kunna 40 för fjolåret uppvisa trafikökning, medan trafikminskning förekommit i 34. Kommerskollegiet konstaterar detta förhållande vid en nu verkställd preliminär undersökning av fartygstrafiken Ifråga om utrikestrafiken har en uppgång gjort sig gällande, där vid tonnageökningen befunnits uppgå till 8,8 proc. För inrikestrafiken föreligga ännu inga siffror. Vad de tre storhamnarna beträffar — Göteborg, Stockholm och Malmö — har trafikutvecklingen ställt sig gynnsammast för Stockholm, där fartygstrafiken ökats med 406,000 ton och därnäst för Göteborg, som uppvisar ökning om 239,000 ton; i Malmö har ökningen utgjor 187,000 ton.
Vad angår övriga större hamnar konstateras, att Hälsingborg och’ Trelleborg, som båda äga stor färjetrgfik, visa den förra en minskning i fartygstrafiken i fjol med 389,000 och den senare en ökning med 764,000 ton. Trafiken i malm-exporthamnarna har ökats på grund av ökad malmutskeppning. I Luleå uppgår trafikökningen till 452,000 ton och i Oxelösund till 491,000 ton. Vad de båda regionalhamnarna Gävle och Norrköping beträffar har trafiken i den förra hamnen minskats med 42,000 ton och i den senare ökat med ett par tusen ton.
I de norrländska stadshamnarna i övrigt har trafiken visat en olikartad utveckling. Trafikökning har förekommit i Sundsvall, Skellefteå, Härnösand och Hudiksvall. Övriga norrlandshamnar förete trafiknedgång. Även för de norrländska lastageplatsernas del har tendensen ???? oenhetlig. Ungefär halva analet uppivisar en trafikökning och halva antalet minskning. Totalexporten av trävaror och pappersmassa har dock stigit. – Vad de sydvenska hamnarna beträffar har traiken ökats i något över hälften. Av en större sydsvenska hamnarna är de särskilt Kalmar, Oskarshamn och Visby, som haft en mera betyckande trafikökning.
Ifråga om Visby hamn konstateris, att summan av in och utgående tonnaget i fjol utgjort 799,000 nettoton mot 707,000 ton det närnast föregående året och 628,000 fon år 1935. Det har alltså blivit en ny kraftig tonnageökning att inregistrera.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 28 september 1938
N:r 224

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *