Vildkaninen alltjämt en landsplåga på Gotland.

Ifråga om förekommande skadegörelse å skogarna meddelas bl. a., att vildkaninen på grund av sitt rotgnag och underminering av mark är ett besvärligt skadedjur inom stora delar av Gotland. Skadegörelse av älg och rådjur förekommer å ungskogarna litet varstädes, särskilt å de större kronoparkerna i Stockholms, Nyköpings, Finspångs och Tjusts revir. I Vimmerby revir kullblåstes c:a 1,400 kbm. av en storm i maj, och samma storm förstörde även skog i Finspångs revir. Av en storm i september fälldes ej mindre än 8,000 kbm. skog i Uppsala revir. Skador av snöbrott ha i stor utsträckning förekommit inom Vimmerby, Tjusts, Eksjö och Ombergs revir.
Beträffande jakt och fiske meddelar överjägmästaren, att jaktvårds-föreningarna i länen arbeta med framgång på åstadkommandet av bättre jaktvård och på de större egendomarna bedrivas även en intensiv sådan. Trots beskattningen av älgstamm.en är denna alltjämt kraftig, och någon minskning kan ej förmärkas, snarare tvärtom. Dovhjorten finnes inplanterad å vissa större gods i Östergötland och har spritt sig till angränsande marker. Sålunda förekommer djuret tämligen allmänt å kronoparken Omberg. Råddjusstammen är i allmänhet god, på de större kronoparkerna mycket god, samt visar i allmänhet tendens till ökning. Den svenska haren undantränges på många håll alltmera av den tyska haren. Vildkaninen förekommer endast på Gotland och vinner där terräng trots att den efter-hålles på många sätt. Tjädern förefaller att vara stadd i ökning inom flera revir. Orren förekommer däremot sparsamt, likaså järpen. Stammen av änder och rapphöns förefaller att hålla sig konstant. Svanen är alltjämt stadd i ökning och häckar nu litet varstädes.
Av rovdjuren förekommer räven trots stark beskattning ganska talrikt utom på Gotland, där den genom hänsynslös förföljelse är i fara att utrotas. Därför har den i fjol fridlysts till 1942 års utgång. Grävlingen förekommer talrikt, medan mården är sällsynt. En ökning kan förmärkas inom Uppsala, Stockholms och Nyköpings revir samt ä krona, parken Åker. Uttern påträffas sällan utom i Stockholms och Nyköpingo revir, där djuret är rätt vanligt i kusttrakterna. Till sist meddelas, att några få par av havsörnar häcka inom Stockholms och Nyköpings revir.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 6 april 1938
N:r 79

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *