Stadens polisväsende.

Magistraten har avvikande meningar genemot polischefen.
Det av stadsfullmäktige i november i fjol antagna tjänste- och lönereglementet för Visby stads tjänstemän m. na. har nu underställts länsstyrelsens prövning. I anslutning härtill har magistraten yttrat sig och gjort framställning om ökad polispersonal. I yttrandet heter det ang. den ifrågasatta utökningen av polispersonalen bl. a., att stadsfullmäktiges beslut torde få, anses innebära, att stadsfullmäktige anslagit medel till anställande av två nyinrättade överkonstapeln efattningar, en vid kriminalpolisavdelningen och en vid ordningspolisavdelningen. Därjämte har anslag beviljats för 2 kriminalpoliskonstaplar, 10 ordningspoliskonstaplar och 4 extra ordinarie ordningspoliskonstaptar. Hela kåren skulle då — förutom stadsfiskalen, tillika poliskommissarien — omfatta 18 man, vartill, kommer en överårig polisman, vilken tjänstgör vif de tillfällen, då stadens skyldighet att hålla reservpolismän tages i anspråk.
Ifråga om totalantalet befattningshavare förefinnes icke någon skiljaktighet mellan stadsfullmäktiges beslut och polischefens förslag. Rörande fördelningen mellan de olika grupperna finnes den skillnaden, att polischefen föreslagit kriminal-polisavdelningens utökande till att omfatta 4 man mot av stadsfullmäktige avsedda 3 man, varjämte ordningspolisavdelningen enl. polischefens förslag omfattar endast 14 man mot 15 enl. fullmäktiges beslut. Här föreligger likväl den skillnaden, att polischefen i sitt förslag upptagit endast 2 icke ord. befattningshavare.
För egen del anför magistraten i bl. a., att det förefaller som om en av de konstaplar, som f. n. angives hava hela sin tjänstgöring förlagd till kriminalpolisavdelningen, endast till obetydlig del sysselsättes med verkligt kriminalarbete, i stället torde han ha till huvudsaklig uppgift att företa utredning i f attigvårds- och mantalsskrivningsmål m. fl. ärenden, som icke torde kunna betraktas som utredning rörande brott. Med hänsyn härtill synes det magistraten, som om anledning f. n. saknades att öka kriminalpolisavdelningen mera än i enlighet med stadsfullmäktiges beslut. Magistraten förefaller det, som om den största bristen ifråga om polisväsendet skulle hänföra sig till ordningspolisen. Det av polischefen påtalade förhållandet att ej mindre än fyra av dessa konstaplar endast äro extra ordinarie befattningshavare torde nog innebära en svaghet och det vore lämpligt om tjänsterna fingo t. v. bibehållas på extra ord. stat i avbidan på den tidpunkt, då. antalet sökande med polisskola blir så stort, att möjlighet finnes att välja mellan flera kvalificerade sökande, eller förhållandena eljest bli sådana, att staden kan tillförsäkra sig någon god kraft.
Innan antalet ord. tjänster utökas utöver det antal vartill medel anslagits, vore det I. ö. önskvärt att vinna större erfarenhet i frågan om polispersonalens utnyttjande på lämpligaste sätt. Det synes magistraten lämpligt med en förutsättningslös utredning rörande behovet av polispersonal i staden och dess utnyttjande åTensoin, rörande avvägning mellan skäliga kostnader och effektivitet. Magistraten föreslår därför, att polischefens framställning om ökat antal ord. polismän icke måtte föranleda till någon länsstyrelsens åtgärd utan att länsstyrelsen i stället måtte förelägga polischefen att kungöra de tjänster, till vilka anslag lämnats.
Ifråga om lönestaten betonar magistraten bl. a. att någon anledning att bereda vissa konstaplar retroaktiv löneförhöjning synes icke finnas varför magistraten hemställer om fastställelse av stadsfullmäktiges beslut.
Beträffande det nya lönereglementet kan magistraten icke dela polischefens uppfattning om nödvändigheten att utfärda särskilt tjänste- och lönereglemente för polispersonalen.
Däremot synes det magistraten som om i reglementet ännu skulle finnas vissa luckor och otydligheter. Magistraten anhåller emellertid att länsstyrelsen måtte fastställa reglementet att för polispersonalen träda i tillämpning med verkan fr. o. m. den 1 jan. 1938.
Vad gäller stadsfiskalen-poliskommissariens löneförmåner och lönereglementet för innehavaren av dessa befattningar säger magistraten att förslaget i denna del är föremål för omarbetning i vissa delar.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 11 april 1938
N:r 83

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *