Skeppsgossar i hamnen.

Jarramas och Najaden ute på sin sista långresa.
Svenska flottans skeppsgossefartyg fullriggarna Jarramas och Najaden inkommo hit still Visby i söndags på resa till Karlskrona. Båda fartygen förtöjde i yttre hamnen och många åskådare ha givetvis lockats ner för att se på de ståtliga fullriggarna.
Pressen hade inbjudits att ta en titt på fartygen och på eftermiddagen fick allmänheten tillfälle att gå ombord på Jarramas och se närmare på fartyget och skeppsgossarna. I dag står Najaden till förfogande för ett besök och båda dagarna har besökstiden fastställts till mellan kl. 3—5.
Avdelningschefen – kommendörkapten von Schoultz lämnade beredvilligt alla slags upplysningar vid vårt besök och talade bl. a. om att båda fartygen hade 120 skeppsgossar ombord plus ett 50-tal skolpojkar från läroverk och skolor. Dessa senare, som ha för avsikt att bli sjöofficerare eller söka annan anställning inom marinen, få här pröva på sjömansyrket. De övriga skeppsgossarna få nu sin treåriga utbildning och i april nästa år är det meningen att kåren skall upphöra enligt de beslut som statsmakterna fattat i saken. Man resonerar tydligen så, säger kommendörkapten von Schoultz, att segelfartygen försvinna, motorfartygen komma i stället — och sådana skolskepp sålunda skulle sakna en motivering för sin existens.
Men så länge havet är detsamma, så måste också utbildningen till sjöman vara densamma och den försiggår utan jämförelse bäst på ett segelfartyg. Där uppövas iakttagelseförmågan, snabbhet och djärvhet i kolossalt mycket högre grad än vad som kan ske på ett motordrivet fartyg. Vår ciceron beklagar livligt att besöket här varar så kort — avresan sker om onsdag morgon — att han inte kan ta med en del visbybor ut på en liten segeltur och visa hur man seglar inom skeppsgossekåren.
Men ibland ror man också. Kommendörkapten von Schoultz berättar att på resan hit från Sandhamn var det nästan mojt ute till havs och då satte man båtarna i och bogserade hela natten ”för att locka fram vind”.
Från Stockholm till Sandhamn däremot gick det alldeles utmärkt och den sträckan klarades av på sju timmar med god vind hela vägen. Härifrån går färden till Karlskrona, där chefen för marinen skall inspektera de båda fartygen och den 31 augusti är det elut för sommaren. Förut under sommaren har man besökt Danmark och Tyskland och särskilt i Tyskland blev man översvallande hjärtligt emottagen.
Under uppehållet här i Visby har man ordnat rundturer för pojkarna till minnesmärkena i staden. Denna tur bjuder Visby stad på och sedan blir det antagligen någon badutflykt till Snäck eller Tofta.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 Augusti 1938
N:r 181

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *