Restaurering i restaurang.

En inblick bakom fronten.
Systemaktiebolaget i Visby har under de senaste åren varit i färd med att modernisera sin restaurang, vilket allmänheten kanske hittills icke sett så mycket av, enär det mesta skett bakom kulisserna. För ett par år sedan kommo emellertid kafélokalerna till 1:sta klass-avdelningen till och i samband därmed inrättades personalrum i huset mot S:t Hansgatan. Sedan dess ha källarlokalerna blivit bättre utnyttjade, köksavdelningen genomgått en grundlig modernisering o. samtidigt därmed har också 3 :dje klass-serveringen underkastats en ingående restaurering. Men restaureringen i restaurangen lär inte vara slut därmed. Enligt vad verkställande direktören i systembolaget, kapten Nils Hartzell, meddelar, har man planer på en utvidgning av första klass matsal, vilken skulle utökas med det nuvarande kapprummet, medan ingången då kommer att förläggas genom källaren på gårdssidan.
Allmänheten har icke märkt mycket av det omfattande arbete, som nu pågått inom etablissementet. En egendomlig tillfällighet gjorde nämligen, att restauranglockouten inträdde precis på den dag, då styrelsen redan i november beslutat, att restaurangen skulle stängas för arbetet. Och samma dag, som lockouten upphävdes, anlände de nya elektriska spisarna. De inmonterades på förmiddagen och kl. 5 på eftermiddagen kunde restaurangen öppnas. Det kan man kalla tur….
Elektrifieringen av köksregionerna är givetvis det mest betydelsefulla i det nu verkställda arbetet. Styrelsen valde den elektriska driften därför, att den genom ett avtal med stadens elektricitetsverk därigenom också kunde pressa ned strömpriset på belysningsström och motorström, varav restaurangen i varje fall måste vara stor konsument. Det var det höga strömpriset, som gjorde elektrifieringen ekonomisk ,säger kapten Hartzell. Nu får bolaget ett enhetspris, som sätter de andra strömtaxorna ur funktion. Elektricitetsverket levererar högspänd ström, vilken genom transformator i källaren förvandlas till 220 volts ström.
Och givetvis innebär en elektrisk köksutrustning ett väldigt framsteg framför de gamla kolspislarna, som givetvis både sotade och åstadkom en stekhetta (i köket), som icke var så angenäm för personalen, vilken nu välsignar den elektriska utrustningen. Men därtill har nu kommit en massa andra moderna och praktiska anordningar, som ytterligare förljuva tillvaron. Först och främst ha, alla gamla skåp och skrymslen avlägsnats, så att allt blivit lätt att hålla i ordning. Därtill har taket belagts med glasplattor, väggarna klätts med kakelplattor ovanifrån och ända ned samt golvet belagts med Tiletex-plattor, ett nytt amerikanskt fabrikat, som närmar sig idealet för en dylik lokal. En följd av denna nyinredning är, att kostnaderna för rengöring minskats betydligt det går knappast åt mer än hälften med såpa för det ändamålet numera. Och vad sedan luftväxlingen i köket beträffar, så år också den saken ordnad. På ett utmärkt sätt, i det att fläktanordningarna dra ut 2,500 kbm. luft — mest stekos och dålig luft — pr timme.
Ja, vad skall man vidare berätta 1 De maskinella anordningarna äro de modernaste, en del rensningsarbeten o. d. äro förlagda till särskilda lokaler i källaren, för kassan har enord, nate ett rum med skjutbara glasdörrar, ett inventiöst kylskåp har olika avdelningar för olika temperaturer, allt efter varornas anspråk, värmeskåpen äro av skilda slag för olika slags matvaror o. s. v.
Även tredjekl lokalerna presentera sig i ett nytt och fördelaktigt utseende, i lätta och glada färger, som det anstår en s. k. folkrestaurang, och även i andra avseenden ha åtgärder vidtagits för att höja trevnaden. Någon fruktan för bristande frekvens behöver man ju icke hysa på ett sådant ställe, men däremot visar det sig, att snyggare lokaler och trevligare servering också medföra en bättre restaurangkultur från publikens sida.
Byggnadsarbetet i fastigheten har omhänderhafts av ingenjör Bror Eriksson, de elektriska installationerna av Hjalmar Carlssons elektriska byrå, kakelarbetena ha utförts av fabrikör Leander Fredriksson och målningen av målaremästare Einar Lundgren. Vidare har firman Visby metxllgjuteri utfört en hel del arbeten för inramning av glasväggarna vid kassan, likaså snickaremästare Konrad Olofsson, medan Bröderna Eklund utfört en hel del utmärkta arbeten i rostfri plåt, varvid metoden med svetsning tillämpats. Även Rostfria Andersson har anlitats. Leverantörer av den elektriska apparaturen har varit A.-B. Elektroapparat i Göteborg, plattor ha levererats av firman Per Engvall i Stockholm, en del marmorarbeten av Gotlandsmarmor o. s. v.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 5 april 1938
N:r 78

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *