Parfymdrottningen Cotys jakt i Visby.

Koncernens ägarinna på rundtur i Östersjön.
I går besöktes Visby av en motorjakt, vars passagerare föredrogo att vara sig själva nog här i staden. Därav kom det sig att ingen heller kontrollerade om jaktens ägarinna var med, vilket är mycket möjligt, enär jakten annars väl knappast anlöpt Visby. Motorjakten Alphee om 971 bruttoregisterton är hemmahörande i Le Havre men den är icke som man trodde i Köpenhamn Europas största jakt, vilken torde vara Wenner-Grens Southern Cross. Däremot är den märklig ändå, enär den äges av Mme Cotnareanu, parfymdrottningen Cotys frånskiljda och överlevande maka.
Jakten uppenbarade sig för litet sedan i Köpenhamn, varifrån den började en rundtur i Östersjön med ett sällskap franska författare och journalister ombord. Jakten medförde ombord två bilar av märket Hispano Suiza, som körde gästerna vå jakten omkring i Köpenhamn. Från sin förre man Francois Coty har hon icke blott ärft eller övertagit hela parfymverksamheten utan också hans övriga ägodelar, däribland den stora Paristidningen Figaro, som den döde parfymkungen övertog endast och allenast i kraft av sina pengar.
I Köpenhamn var Mme Cotnareanu inbjuden till kungens taffel för Öresundsveckans seglare på Amalienborg, och i anledning därav tillbragte hon det mesta av första dagen i Köpenhamn hos hårfrisörskan.
Den icke längre unga frun, som, är så rik att hon inte vet hur mycket hon äger, är emellertid en dam med skinn på näsan.
Det var i verkligheten hon, som var den drivande kraften för Francois Coty och stod bakom hela hans strålande karriär som parfymfabrikant. Men hon följde det gamla goda rådet att gå ifrån i god tid. Tillsammans med Coty, som då ännu hette Francesco Spoturno, började hon sin karriär i en enkel frisérsalong i Korsikas huvudstad Ajaccio, och det var i verkligheten hon som satte igång hans parfymindustri, vilken sedan skulle bliva världsomspännande. Det flöt in enorma summor på den hastigt växande rörelsen.
Spoturno kallade sig Coty och drömde om att med sina pengar nå även politiskt rykte och berömmelse. Han köpte det fina gamla bladet Figaro och startade den billiga folkets tidning L’ami du peuple, men då var det som hans lilla korsikanska drog sig ur spelet. Hon kunde icke längre följa hans flykt mot stjärnorna och detta förde till skilsmässa 1932.
Frankrike har aldrig varit med om en så celeber skilsmässoprocess. Madame Coty gick därifrån som segrarinna och ägare av de flesta av Cotys miljoner, men dessutom måste han överlåta ledningen av hela sin väldiga verksamhet på henne. Han gick sin väg som en död man och två år senare var han också död.
Madame Coty gifte sig med M. Cotnareanu, som nu är direktör för Cotys engelska filial och som också var med på färden till Köpenhamn, kanske alltså även hit.
Jakten lämnade Visby igår afton vid 6-tiden och fortsatte till Kiel.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 3 Augusti 1938
N:r 176

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *