Länsstyrelsen ger den klagande rätt.

Länsstyrelsen har lämnat sitt bifall till de besvär hr Oskar Jakobsson, Sigleips i När, anfört över När kommunalstämmas beslut att å kommunens vägnar utarrendera vissa de: lar av socknens allmänningsjordar till betesmarker. I besvären har klaganden anfört att beslutet ej tillkommit i laga ordning och därjämte kränkte hans enskilda rätt. Området som skulle utarrenderas bestode av jord som vid laga skifte avsatts till skiftesdelägarnas gemensamma behov och ej av sockenallmänning. Följden av stämmans beslut skulle bli att jordägarna frånkändes rätten att utnyttja tångtäkten och vidare att stranden ej längre skulle kunna användas som badstrand.
Över besvären ha kommunalnämndens icke klagande deltagare hörts, vilka härvid instämt i besvären med 9 röster mot 6. Överlantmätaren har också yttrat sig i ärendet, och framhållit att kommunen icke ägde den «ifrågavarande strandmarken samt att det icke finnes någon sockenallmänning inom Närs socken.
Länsstyrelsen har på grund av utredningen i målet funnit att området tillhör de vid laga skiftet år 1898 avsatta undantagen för delägarnas gemensamma behov och således utgör en samfällighet för delägarna i skifteslaget, varför kommunalstämman ej kan anses behörig att förfoga över området, och det överklagade beslutet har därför undanröjts.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 13 Juli 1938
N:r 158

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *