Landstormen krigar.

Cykelkolonn en på marsch.

Den manöver, som utgör avslutningen på 35-åringarnas militärtjänstgöring, tog i går sin början, då trupperna per cykel förflyttade sig till Eksta. Marschen ägde rum under krigstillstånd, och man iakttog alltså flygskyddsåtgärder o. d. På kvällen gick man i fredsbivack, men i dag på morgonen har krigstillstånd åter inträtt, och det gäller på förmiddagen för landstormsmännen att försvara Kronvallslandet mot inkräktare. Kl. 14 upphör krigstillståndet, men på natten mot lördagen blir det åter krigiskt därute, ty nya jobsposter komma då att ingå om fientliga anfall. Under nattens strider förflyttar man sig norrut, och det väntas, att slutstriden skall stå i trakten av Vible någon gång på lördagsmorgonen. Gotlands Allehandas krigskorrespondent kommer f. ö. att skildra händelserna vid ”fronten”.

Landstormsartilleristerna i elden.
Utmärkta resultat på Tofta skjutfält.

Det är inte bara vid infanteriet som landstormens gubbar i olika åldrar nu äro i farten. Även den inryckta artillerilandstormen till A 7 i söndags åkte nästan omedelbart ut till Blåhäll i Tofta, där de hela veckan i bokstavlig mening varit i elden. Landstormsbefälet ryckte in en vecka tidigare och ha alltså i draget varit inne i tjänst 14 dagar. Det var i allo 6 befäl och 57 man som inryckte till artilleritjänst. Denna styrka är fördelad på två batterier, som övas med en del äldre pjäser.
Chef för kontingenten är kapten Bergman medan chef för landstormsstyrkan är landstormskaptenen, förre riksdagsmannen Ossbahr från Stockholm. Batteriadtjutant är styckjunkare Hultberg. De sex landstormsbefälen äro landstormsfurirerna eldare Jacobsson, Visby, lantbrukarna Söderlund, Eksta, och Lindberg, Gothem, samt sjukvårdare Holmgren, Visby, vidare landstormskorpralerna skollärare Villig, vilken senare tjänstgör som kommissarie, vidare landstormskorpralerna lantbrukare Lindberg, Gothem, och maskinist Månsson, Stånga.
Redan i onsdags var man i färd med skarpskjutning och avvärjde ett landstigningsförsök med särdeles förnämligt resultat — man sköt mot flottar på havet och med fjärde skottet gick landstigningsstyrkan all världens väg. Även igår sköt man en 7—8 serier med goda resultat. Kårchefen greve Hamilton inspekterade igår truppen och idag har man militärbefälhavarer general Törngren där ute. I morgon får man till Visby och lämnar in pinalerna och reser hem.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 22 Juli 1938
N:r 166

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *