Landsbygden. Vamlingbo.

VAMLINGBO.
”De gamlas dag” högtidlighölls på söndagen härstädes, då Vamlingbo och Sundre kyrkl. ungdomsförening som hedersgäster till denna dag inbjudit samtliga personer i Vamlingbo och Sundre som hunnit de sjuttio åren eller däröver. Denna högtidsdag har vunnit stor sympati och popularitet inom församlingarna, och uppslutningen var i år också större än förr. Högtiden inleddes med högmässa och nattvardsgång i Vamlingbo kyrka, och vid högmässans slut uttalade pastor Aberg ett varmt välkommen till alla till dagens högtid i kyrka och prästgård. Inne i prästgården hade ungdomsföreningens medlemmar dukat ett smakfullt dekorerat och blomsterprytt kaffebord, och så drack man kaffe under glatt samspråk med varandra, och pastor Aberg framförde än en gång en hjärtlig välkomsthälsning. Sedan följde ett par timmar under trevlig och god omväxling, då bl. a. sång och musik utfördes av ungdomsföreningens medlemmar samt riklig ”allsång”, då de gamla älskade psalmerna och väckelsetidernas sånger sjöngos med glädje och kraft. Ett hjärtevarmt och tankerikt tal hölls av f. hemmansägare Per Olofsson, Bonsarve i Vamlingbo, som talade om tidens flykt och livets erfarenheter och hur målet ljusnar alltmer för den, som sökt ”det goda land, på den andra strand”. Lilla Karin Aberg sjöng ett vackert solo, Barnatro, som livligt slog an. Så samlades man åter kring de dukade borden, då ungdomsföreningen bjöd på en god supé. Som representant för dagens gäster tolkade hemmansägare J. Lassen, Skoga, Sundre, i ett hjärtligt anförande allas varma tack för det vackra sätt, med vilket kyrkliga ungdomsföreningen hyllar o. hedrar de gamla och sade, att dagens högtid och festlighet skall gömmas av dem alla som ett ljust och glädjande minne.
Pastor Aberg talade sedan några minnets och hågkomstens ord över dem, som sedan De gamlas dag förra året hunnit hamn från livets resa och erinrade även om dem, som av sjukdom eller mycket hög ålder ej kunnat vara med denna dag. Från kyrkoherde Rob. Bolin framfördes genom tal. en varm hälsning till hans gamla församlingsbor. Sist hölls aftonbön och man sjöng den gamla vackra aftonpsalmen: Så går en dag än från vår tid. Så skedde uppbrott och man tog farväl av varandra och bilar körde fram och hämtade glada och tacksamma gäster. Med stor villighet hade bilar ställts till förfogande för skjutsar, vilket med tacksam erkänsla bör omnämnas.
Den vackra tanke som ligger innesluten i firandet av De gamlas dag är värd att beaktas och får icke förryckas eller förringas, den vill vara ett efterföljande av Herrens ord: ”För ett grått huvud skall du stå upp, och den gamle skall du ära”, och en hyllning till arbetets ära och livets gärning, fylld i dagens tysta id eller på mera framskjuten plats i livet. Ett vackert drag i ungdomens firande av De gamlas dag var även, att deras gravar blomstersmyckades, som sedan förra årets De gamlas dag avlidit.

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 15 september 1938
N:r 213

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *