Landsbygden. Vamlingbo.

VAMLINGBO.
Slutad livsvandring. Nära sjuttiosex år gammal har f. husbondeänkan Maria Mathilda Elisabeth Pettersson avlidit i sitt hem vid Bottarfve i Vamlingbo. Hon hade under den senaste tiden lidit av svagt hjärta, och detta var också den närmaste dödsorsaken. Hon var född vid Gervalds i Vamlingbo den 26 september 1862. Sedan fyrtiotvå år tillbaka har hon varit änka och har hårt prövats i livets skiften. Men hon ägde trots allt ett glatt och soligt sinnelag och var språksam och vänlig i sitt umgänge och var omtyckt och värderad icke blott av sina närmaste utan ock av alla med vilka hon kom i beröring. Därför efterlämnar hon ett aktat och ljust minne. I fredags fördes hennes stoft till den sista vilan i hemförsamlingens kyrkogård.
Före avfärden från hemmet hölls en kort andaktsstund av pastor Åberg, som därvid yttrade något vad den bortgångne varit i hemmet och dagens tysta gärning. När processionen framkommit till Vamlingbo kyrka inbars kistan i kyrkan under tonerna till en sorgmarsch, varefter följde psalmen 549: 1—2. Därpå trädde officianten, pastor Åberg, fram till båren och höll med ledning av orden i Jobs bok: ”Ja vet att min Förlossåre lever” en betraktelse om den segerglädje över för gängelse och död.som tron på Jesusi Kristus giver, samt uttalade några tacksamhetens ord över den livsgärning som nu avslutats och för det ljusa minne den bortgångna lämnat efter sig. Så följde jordfästningen och därpå psalmen 568: 3—5 och vid tonerna till en sorgmarsch bars därefter kistan ut ur kyrkan och sänktes i familjegraven. Ute på kyrkogården sjöngs en psalm och pastor Åberg lyste frid över griften. Till sorgegården voro sedan begravningsgästerna inbjudna till middag, där också minnesstund hölls med tal av officianten.
Ännu ett dödsfall har inträffat, då nämligen f. stenarb. Lars Edvard Lindgren den 12 augusti avled å Mariahemmet i Visby. Han var vid sin bortgång 68 år gammal och efterlämnar hustru och flera barn.
Vid sammanträde inför kyrkostämmans ordf. i Vamlingbo på söndagen valdes till elektor för ombudsval till kyrkomötet i höst klockaren Leonard. Larsson, Kvarna, och till suppleant för honom skräddarmästare Kristian Hägg, Sigreips.
Även i Sundre hölls på söndagen liknande val, varvid till elektor valdes klockaren Hjalmar Norman, Hallbjens, och som suppleant hemmansägaren Erik Munkhammar, Vestergårda.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 16 Augusti 1938
N:r 187

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *