Landsbygden. När.

NÄR.
De ord. oktoberstämmorna höllos här i söndags, varvid början gjordes med kyrkostämman under kyrkoherde Torbiörnssons ordförandeskap.
Samtliga under stämman hörande förslag till stater för kommande år fastställdes, sedan man beslutat höja beloppet för uttaxering till den nya kyrkogården med ett tusen kronor. Beslöts att nästa år bygga nytt torn på kyrkan, enär det nuvarande tornet är synnerligen bristfälligt och lutar något åt söder. För ändamålet beslöts därför att ansöka om tillstånd att få upptaga ett sjuårigt amorteringslån å 7,500 kr., till vilket belopp kostnaden beräknats uppgå. Vidare beslöts, att församlingen skulle av pastoratet förvärva det norr om kyrkan liggande området mellan kyrkogården och Närsån att användas till fyllning å den nya kyrkogården.
Så följde pastoratskyrkostämman under pastor Enwalls ledning, varvid beslöts att nästa år skola utföras diverse reparations- och målningsarbeten i prästgården, varför tillstyrktes ett belopp av 2,785 kr., vilket betyder en utdebitering av omkring en krona pr skattekrona inom pastoratet.
Vid kommunalstämman, som därefter hölls med folkskoll. Cederlund som ordf., fastställdes även samtliga stater för kommande år, sedan man beslutat minska uttaxeringssumman med ett tusen kronor, vilket belopp i stället skulle fyllas av de medel, som erhållits vid försäljning av barnmorskebostället. Av återstoden av dessa medel beslöt man anslå 500 kr. till bastu, och resten skulle fonderas.
Till ombud vid mantalsskrivningen omvaldes Axel Häglund, Hallute, Jakob J. Jakobsson, Bomunds i Hammaren, och John Nilsson, Prästgården, med resp. Oskar Nilsson, Mattise, Edvin Häglund, Hallbjenne, och Arvid Tomsson, Dalbo, som suppleanter. Till skogsbrandfogde valdes fjärdingsman John Nilsson, och till vice skogsbrandfogde Oskar Jakobsson, Hallute. Till Torsburgs erkända sjukkassa beviljades 25 kr. Ävenså anslogs ett belopp av 200 kr. till bostadsförbättringsbidrag åt en familj inom socknen. Därjämte tillstyrktes ett från Röda Korskretsen framställt förslag att få bygga bastu på den s. k. magasinsplanen vid kyrkan. Åt stämmans ordf. uppdrogs att även för nästa år göra ansökan om skatteutjämningsbidrag.
Sammanlagda utdebiteringen för nästa år blir 10: 20 kr. pr skattekrona, vilket är 1:60 kr. mindre än i år.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 2 November 1938
N:r 254

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *