Landsbygden. Burgsvik.

BURGSVIK.
”De gamlas dag” firades här i söndags och blev en rik och vällyckad högtidsdag och till en ljus minnesstund för såväl ungdomskretsens medlemmar, som stod för anordnandet, som för alla dagens hedersgäster. Klockan 11 f. m. samlades gästerna i Öja vackra prästgård, där de hjärtligt. välkomnades av kyrkoherde och fru Ternéus samt ungdomskretsens medlemmar. Sedan kyrkoherden hållit ett kort anförande och en psalm sjungits samlades man kring kaffeborden, som vackert och inbjudande dukats. Så samspråkade man med varandra och livade upp gamla minnen från livets långa vandring och gladdes att få möta varandra vid en sådan högtidsdag, som den som nu beretts dem. När klockan var ett gingo samtliga gäster i kyrkan för att övervara högmässan, till vilken f. ö. en stor skara övriga församlingsbor samlats.
Med vinnande hjärtats värme och med ett tankerikt innehåll talade kyrkoherde Ternéus över dagens högmässotext om huru Herren kallar till lärjungaskap och efterföljelse av honom.
Efter högtidsstunden i kyrkan dukades middagsborden inne i prästgården, där den goda middagen väl smakade. Ett varmhjärtat anförande hölls av kyrkoherden, som känsligt och vackert talade till deras minne som under det år som gått sedan förra ”De gamlas dag” hunnit hamn för livets resa. En av de inbjudna hedersgästerna framförde ett varmt tack till prästgårdsfolket och till ungdomsskaran för deras kärlek och vackra omtanke om dem som hunnit till livets aftontimmar. Klockan halv sex samlades man åter i kyrkan, nu till nattvardsgång. Komminister Thure Åberg höll skriftetalet och talade om välsignelse från Gud i livets alla skiften och hur Herren välsignande möter vid dukat nattvardsbord.
Omedelbart efter «nattvardsgudstjänstens slut skedde uppbrott och glada och tacksamma vände gästerna hem igen. Med mycken vänlighet hade ett flertal bilägare ställt sina bilar till förfogande för de gäster som eljest haft svårt att komma med.
Den vackra tanken att med ”De gamlas dag” giva sin honnör för livets hårda arbetsmöda är värd att uppmuntras.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 23 Juli 1938
N:r 167

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *