Landsbygden. Bunge.

BUNGE.
Kommunalfullmäktige hade på söndagen sitt ordinarie oktobersammanträde, vid vilket samtliga ledamöter voro närvarande. En ny ledamot tog sitt säte i fullmäktige, i det att stenarbetaren Knut Sjögren (k) av länsstyrelsen vid företagen röstsammanräkning utsetts att efterträda Valter Lundin (k); som avflyttat från orten.
Arvoden och ersättningar till kommunala funktioner fastställdes. Inkomst- och utgiftsstaten godkändes och beslöts, att den kommunala progressivskatten skall utgå med sitt hela belopp. Hundskatten fastställdes till 15 kr. och skattesatsen för skogsaccis fastställdes till kr. 1:05 för kommunen och 30 öre för skolan.
Vad kommunalskatten beträffar, så har denna ännu icke kunnat fastställas, enär pastoratskyrkostämma icke hållits.
Men det förefaller sannolikt att utdebiteringen, som för innevarande år varit 6 kr. pr skattekrona, kommer att stiga med 50 öre till kr. 6:50.
Fjärdingsmannen i distriktet hade begärt en höjning av sin grundlön med 200 kr. till 2,600 kr. och av sin ersättning för hållande av motorfordon med 300 kr. till 600. De förenade kommunalnämnderna inom distriktet hade tillstyrkt den begärda höjningen av grundlönen, men avstyrkte höjningen av motorfordonsersättningen. Fullmäktige fattade sitt beslut i enlighet med detta förslag.
Den socialdemokratiska gruppen av kommunalfullmäktigeledamöter hade väckt en motion, att i fattigvårdens stat skulle upptagas ett anslag av 500 kr., av vilket efter prövning i varje särskilt fall skulle utgå särskilt kommunalt pensionstillägg för behövande pensionstagare. Kommunalnämnden tillstyrkte bifall till förslaget och fullmäktige biföllo detsamma.
Rute erkända sjukkassa hade hemställt, att kommunen måtte bevilja ett anslag till kassan att utgå med 1 kr. för varje inom kommunen bosatt medlem i kassan. Kommunalnämnden tillstyrkte ett bidrag av 50 öre pr medlem och fullmäktige följde nämndens förslag.
Till mantalskrivningsombud valdes hrr Edv. Widgren .och Emil Hellgren, ordförande i resp. kommunalnämnden och fattigvårdsstyrelsen med hrr Ingvar Jakobsson och Karl Ronander som suppleanter.
Till kommunens ombud vid val av styrelseledamot i norra häradets brandstodsförening valdes brandstodsskrivaren Niklas Stenström, Stenstu.
Enligts länsstyrelsens resolution, som föredrogs, skall kommunalförbundet förhållandet av polisarrest i Slite träda i verksamhet från 1 jan. 1939.
Bunge kommun . hade inbjudits att dryfta frågan om anställande av stadsarkitekt gemensamt med Visby stad, Slite köping samt Hemse och Klintehamns kommuner. Fullmäktige beslöto att låta representera sig vid det planerade sammanträdet genom kommunalnämndens ordförande, hr Edv. Widgren.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 2 November 1938
N:r 254

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *