Kemiska stationen bör bibehållas.

En uppvaktning för jordbruksministern.
Frågan om Kemiska stationens i Visby vara eller icke vara har som bekant upprepade gånger varit föremål för debatt. Frågan torde nu, enligt vad vi erfarit, komma upp vid årets riksdag och det är ju då ett viktigt gotländsk intresse att beslutet blir för stationens bibehållande. De kemiska stationernas omorganisation är en gammal fråga och vid tidigare utredningar har även föreslagits den gotländska stationens indragning.
För att framlägga de gotländska synpunkterna har i dagarna landshövding Rodhe och föreståndaren för Kemiska stationen i Visby ingeniör Lyttkens uppvaktat jordbruksministern, statsrådet Bramstorp, som mot- tog deputationen mycket välvilligt. Sedan frågan sist var uppe ha ju en del omständigheter tillkommit, som tala för ett bibehållande av stationen, och landshövdingen framhöll särskilt önskvärdheten ur militär och försvarssynpunkt, att man alltjämt har tillgång till ett officiellt kemiskt laboratorium på Gotland. Men även i övrigt förefinnes som bekant en allmän önskan från gotländsk håll, icke minst jordbrukarkretsar, om stationens bevarande.
Statsrådet kunde icke nu lämna något besked, men man må hoppas, att vad den gotländska deputationen framhållit, kommer att beaktas vid frågans vidare behandling i riksdagen.

Gotlands Allehanda
Onsdagen 26 Januari 1938
N:r 20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *