Kamratmöte vid Toftalägret.

Visbypojkar på besök.
Vid det. nationella lägret vid Tofta var det på lördagen trängsel i storstugan. Mörka regnmoln hotade varje ögonblick. att ladda ur sig, men detta gav kanske i stället en ändå bättre stämning framför den flammande brasan, där ungdomskaran var församlad i storstugan. Från Visby hade 20 medlemmar av ungdomsrörelsen ”Svensk front” infunnit sig på cykel. Med den vackra åskviggfanan i spetsen tågade män fram för storstugan, där lägrets deltagare hälsade gästerna. Därefter skedde uppställning vid flaggstången för den vid toftalägret traditionella fanparaden. Sedan en kampsång sjungits sänktes flaggan.
Gästerna fingo därefter en enkel traktering, varefter en trevlig men samtidigt allvarsmättad kamratafton vidtog. . Visbypojkarna och toftaiterna föredrogo massor med glada visor och marschtrallar. Sedan man. gjort en kort rundvandring samlades man åter i storstugan: till en allvarligare stund.
Kandidat Bengt-Olof Ljungberg från Dalhem höll ett anförande, vari han betonade ungdomens kärlek till fosterlandet. Denna fosterlandskärlek är inte bara tomma ord, den är ett uttryck för den. sanna gemenskapen med landet och folket. Inledningsvis betonade tal. bristen på förståelse i Sverige för de stora händelser, som nu tima i världen. Hos många finnes ännu slöhet och likgiltighet för de frågor, som borde vara de viktigaste i dagens samhälle.
Därefter redogjordes för de nationellas stora stämma i Sundsvall och betonades det positiva, som där utförts.
Efter detta anförande sjöngs en kampsång, varefter ombudsman Sven Dimander talade. Tal. betonade att en nationell nydaning måste ske i Sverige utan utländska förebilder, på klar svensk grund. Alla de idéåskådningar, som tidigare framträtt, ha efter en tid ebbat ut i idélöshet därför att de saknat den rätta och bärkraftiga grunden. Den nationella folkrörelsen vill med social vidsynthet förena det bärande i tiden, frihetskravet med gemenskapstanken, socialismens bärande tanke.
Tillslut sjöngs ”Flamma vårdkas”, varefter utbringades ett leve för det nya Sverige. De flesta deltagarna återvände till Visby, några slogo dock tält och stannade på lägret över söndagen. För både gäster och värdar blev kamrataftonen en givande och minnesrik stund.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 12 Juli 1938
N:r 157

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *