Idrott och sport.

VIF:s nationella friidrottstävlingar.
Få deltagare men bra resultat. Klinte-Johnsson satte nytt trestegsrekord.

Det är tydligt att de gotländska idrottsmännen anse säsongen avslutad i och med DM; friidrottstävlingarna på Vallen i går förmådde trots livlig förhandsreklam endast samla ett fåtal av alla dem som rätteligen borde vara med. Intet kan vara felaktigare än detta att gå i ide just vid den tid då resultaten börja komma. Till gårdagstävlingarna Hade arrangörerna lyckats kontraktera en kvalitativt god trupp från Stockholmspolisen, som betydligt ”förgyllde upp” resultatlistan. Poliserna vunno sålunda samtliga grenar de tävlade i utom 100, diskus och stafett. I. 18:s lille Danielsson visade ännu en gång sin klass genom att säkert vinna före Ullefors, Polisen, och klubbkamraten Gyllenskiöld.
I diskuskastning segrade vår storkastare Bendegard och nådde hela tävlingarnas kanske bästa resultat — 29 cm. över fyrtiometersgränsen. 400 blev glansloppet med tre man under 53,5. Stig Andersson såg länge ut att vinna men tog slut på sin ofördelaktiga ytterbana och passerades på upploppet av Ullefors, Polisen. På de längre sträckorna var det fattigare med både startande och bra resultat, Malmhakes 9,14,4 på 3,000 och Löfquists 2,04,7 på 800 är dock efter våra förhållanden utmärkt.
Nordström, Polisen, visade sig vara en av de många som kombinerat höjdhopp och kulstötning, han stötte 12,60 och hoppade 175 i höjd och vann därmed båda grenarna.
Polisens Sköld hade ingen svårighet att vinna spjut då våra hemmaspecialister föredrogo att utebliva, och samme man vann även i längdhopp, här dock betydligt knappare med samma resultat som tvåan. I tresteg slutligen kom Klinte-Johnsson med tävlingarnas största glädjeämne och visade att DM-segern inte var en tillfällighet. På mästerskapen ”touchade” han trettonmetersgränsen, nu blev han den förste gotlänning som passerat denna magiska gräns och det skedde så eftertryckligt som med nitton centimeter. Vinden var under tävlingarna så pass svag att rekordet bör ha alla möjligheter att godkännas.
Stafetten förrycktes betydligt därigenom att varken Gute eller VIF förmådde samla fullt lag. Nu blev stafetten en lätt affär för I. 18, som redan efter sprintersträckorna hade fullt betryggande försprång. Tiden är bättre än rekordet, men då inte alla löparna i laget äro skrivna i distriktet kan det ej godkännas.

Resultaten:
Löpning 100 meter: 1) H. Danielsson, I. 18, 11,7 sek., 2) Ullefors, Polisen, 11,8 sek., 3) Gyllenskiöld, I. 18, 11,8 sek.
Löpning 400 meter: 1) Ullefors, Polisen, 53,0 sek., 2) S. Andersson, VIF, 53,4 sek., 3) Å. Nilsson, Brännan, 53,4 sek.
— Löpning 800 meter: 1) G. Löfquist, VIF, 2, 04,7 mm., 2) Nilsson, I; 18, 2,07,8 min.
Löpning 1,500 meter: 1) A. Axelsson, Nynäshamn, 4,19,7 min., 2) S. Booberg, Slite 4,23,4 min., 3) V. Malmquist, Bro, 4,23,8 min.
Löpning 3,000 meter: 1) Malmhake, Polisen, 9,14, 4 min., 2) C. Andersson, Nynäshamn, 9,25,2 min., 3) O. Johansson, Gute, 9,27,2 min.
Kulstötning: 1) K. Nordström, Polisen, 12,60 m., 2) H. Bendegard, Slite, 11,95 m., 3) O. Ljunggren, I. 18, 11,74 meter.
Diskuskastning: 1) H. Bendegard, Slite, 40,29 m., 2) A. Sköld, Polisen, 40,00 m., 3) S. Nordberg, VIF, 36,05 m.
Spjutkastning: 1) A. Sköld, Polisen, 52,60 m., 2) E. Frögren, A. 7, 47,76 m., 3) B. Runander, Gute, 47,31 m.
Höjdhopp: 1) K. Nordström, Polisen, 175 cm., 2) O. Ljunggren, I. 18, 165 em., 3) B. Persson, VIF, 155 cm.
Längdhopp: 1) A. Sköld, Polisen, 629 cm., 2) Gyllenskiöld, I. 18, 629 cm., 3) Klasén, I. 18, 626 cm.
Tresteg: 1) A. Johnsson, Klinte, 13,19 m., 2) Å. Nilsson, Brännan, 13,08 m., 3) H. Nygren, AIK, 12,71 m.
Stafett 1,000 m.: 1) I. 18, 2,09,4 min., 2) Polisen, 2,12,4 min., 3) Komb. lag, 2,12,9 min.

Varpa.
Tävlingen om I. F. Varpas kulkastningspokaler.

I ett utomordentligt väder med strålande sol, lagom värme och nära nog vindstilla hade i går Idrottsföreningen Varpa tävlan om sina vandringspokaler i kulkastning jämte en del andra priser.
Vid uppropet som förrättades kl. 1 e. m. anmälde sig icke mindre än 57 av föreningens medlemmar för deltagande. Tävlingen är individuell och skall enligt föreningens. regler den hälvt av de tillstädeskomna som uppnått de bästa resultaten i centimeterskastning tävla om den stora pokalen och den andra hälvten om den mindre. Sedan denna fördelning och därmed förknippade lottningen undanstökats var man färdig att sätta igång med själva kastningen. Hela eftermiddagen intill mörkrets inbrott pågingo lika heta strider utefter hela linjen vid de olika målen. För var och en gällde det att så länge som möjligt kunna hanka sig med och att viljan därtill var tillfinnandes i rikt mått därom vittnade icke minst de ettriga uppgörelser som överallt utspann sig om att först kunna uppnå den åtråvärda tolvan och därmed tillfredsställelsen att få gå vidare fram mot de hägrande belöningarna för mödan. Och ändå intill sista kastet var spänningen trots mörkret lika intensiv. Till finalen om den stora pokalen hade Villy Pettersson, H. Netzel och J. Palmgren slagit sig fram och mellan dem utspann sig en ssgsliten uppgörelse. Pettersson och Palmgren ledde till att börja med jämnsides upp till 7 med Netzel långt efter. Så småningom började Pettersson gå ifrån Palmgren och samtidigt gick även Netzel fram i stor stil. Innan Pettersson till slut kunde erövra tolvan stodo han och Netzel om 11 medan Palmgren hade 9. Det var en synnerligen vacksr kastning som där presterades och det tyder på att varpan som sig bör är stadd i ständigt stegrad frammarsch.
Men även om den mindre pokalen ha: de under tiden pågått en lika het strid innan. K. A. Pettersson — Pettersson var tydligen namnet för dagen — kunde lägga beslag på densamma.
I övrigt fick prislistan följande utseende:
Stora pokalen:
1) Villy Pettersson;
2) Harry Netzel;
2) J. Palmgren.
Lilla pokalen:
1) K. A. Pettersson;
2) R. Söderberg;
3) Nils Nilsson.
Tröstpris å stora pokalen:
1) N. Gustafsson;
2) Axel Flodman;
3) H. Nyberg.
Tröstpris å lilla pokalen:
1) Ivar Pettersson;
2) Harry Friberg;
3) Gustav Johansson.
Extra tröstpris:
Sven Loqvist och Josef Thimgren.

Visby CK:s elvamilatävling i går.
Bert Andersson vann med nytt rekord.

I går kördes för andra gången den ungefär 11 mil långa sträckan Visby—Hemse—Klintehamn—Visby. Vid fjolårets tävlan tog Bert Andersson en första inteckning i det uppsatta vandringspriset och även vid gårdagens tävlan visade sig samme man som den klart bäste.
Vid vändpunkten i Hemse ledde han med dryga tre minuter före svåraste konkurenten Hans Andersson, denne utgick sedan på grund av magkramp och Bert vann utklassningsvis med nya rekordtiden 3,07,34,4 tim. före Einar Svensson 3,27,35,6 tim.
Vid svenska juniormästerskapen nästa söndag kommer Visby CK att representeras av de mycket lovande C-klassarna Hans Andersson och Bert Andersson.

Gotlandsfotbollen.
Målrika uppgörelser.
VIF generalrepeterar . . .

En tämligen fåtalig publik hade kommit tillstädes då VIF i lördagskväll totalt utspelade ett läg från Stockholmspolisen, men de frånvarande fotbollvännerna få skylla sig själva ty matchen blev i fotbolltekniskt hänseende en av de bästa om inte den allra bästa som spelats på Vallen i år. Spänningen blev kanske inte den bästa tänkbara då hemmalaget redan från början fick ett fast grepp om spelet, därtill förhjälpt av den starka –medstormen”, men man hade i stället rika tillfällen att njuta av och glädjas åt vårt mästarlags verkligt vackra kombinationer.
I första halvleks starka medvind tog VIF som nämnt en säker ledning med tre mål som gästerna strax före halvtid reducerade till 3—1.
I andra halvlek väntade man sig att initiativet skulle övergå till Polisen, men därav blev intet. Efter att under femton minuter ”ha spelat fotboll i gotländsk landslagsklass”, som en herre på läktaren uttryckte det, fick VIF ner bollen längs marken och därmed var saken klar, Malmquist ordnade hastigt både 4 och 5—1. Vid denna ställning fick poliserna en lidnersk knäpp och lyekades passera visbyförsvaret två gånger, båda med mål som följd.
Efter detta var det emellertid slut med Polisens framgångar; Lindström och Victor lagade till ytterligare två mål och slutsiffrorna blevo sålunda 7—3.
I polislaget var halvbackskedjan mest framträdande lagdel och i VIF spelade hela laget bra; kanske märkte man mest forwards och halvbackskedjan.

…och AIK kvalificerar sig för DM-finalen.
AIK och Slite möttes i går på Gutavallen i semifinalmatch i årets DM.

Matchens första minuter blevo sensationella i så motto att Slitekedjan redan ögonblicket efter avspark kom fram och genom högeryttern tog en högst oväntad ledning.
AIK:s och publikens häpnad fördubblades minuterna efter, då Slite ännu en gång gick igenom det av förvåning (?) förstenade AIK-försvaret och centerhalven gjorde matchens andra mål.
AIK:s första mål tillkom på straffspark, Slitemålvakten fredade sig väl hårdhänt mot Jimmen Claessons angrepp.
Efter denna reducering väntade, man allmänt att det skulle lossna för hemmalaget, men ännu hade Slite tydligen inte sagt sista ordet, utan Slites vi. Linné gjorde i stället sitt lags tredje mål på ett vackert sologenombrott. Sedan var det emellertid slut med Slite-framgångarna för den dagen och AIK-kedjan hann före halvtid med att inte endast utjämna utan även ta ledningen med 4—3.
I början av andra halvlek var Slite totalt ”under isen” medan AIK mer och mer fick ordning på sina leder, på kort tid hade Jimmen och. Bror Nilsson med benäget bistånd av Slites målman höjt målsiffrorna till 7—3. Efter en kort sliteuppryckning med två mål som följd gjorde yttrarna Hammar o. Glyn Persson vardera ett mål och den målrika matchens slutsiffror blevo sålunda 9—5 till AIK.
Slites bästa lagdel var kedjan, som åtminstone under första perioden ordnade till en hel del farligheter för det något osäkra AIK-försvaret. I AIK spelade hela laget efter hand upp sig och andra halvlek spelade man verkligt god fotboll framförallt i forwardkedjans båda vingar.
Då nu årets fotbollsfinalister äro korade och man haft tillfälle att se båda lagen i aktion kan man kanske våga sig på ett litet tips i all blygsamhet. Alla tecken tyda på att VIF kommer att försvara sitt mästerskap och segra med ett par måls övervikt, 3—1 eller 4—2 förefaller ordinärt. Man torde dock påminna sig att AIK i fjol var lika stor favorit och icke förty vann VIF, ett omvänt resultat i år är därför långt ifrån omöjligt.
En intressant final lovar det emellertid att bli, båda lagen träna ju för fullt ute på Vallen om kvällarna, för att kunna prestera sitt absolut bästa i årets fotbollhändelse.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 22 Augusti 1938
N:r 192

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *