Idrott och sport.

Varpa.
Inför varpaslaget på Visborgsslätt.
Idag hitkommo med m/s Gotland ett sextiotal medlemmar av klubbar, anslutna till Stockholms Varpkastningsförbund, för att deltaga i morgondagens stora tävlingar å Visborgs slätt.
Förbundet, som bildades år 1927 på initiativ av de båda gotlänningarna Markus Hejdenberg och Rudolf Löthberg, innesluter i sig över 20 klubbar med vid pass 400 aktiva medlemmar. Dess ändamål är ”att tillvarataga och verka för den gotländska varpkastningens utbredande å fastlandet samt att i sådant syfte anordna tävlingar”.
Ordförande är sedan 1936 <bankdirektör Sigurd Melin. Före honom bekläddes ordförandeplatsen under 6 år av direktören Herman Duse och under 3 år av bokhandlaren Oscar Arweson.
Förbundet driver en intensiv propaganda, och numera ser man överallt i Stockholms omgivningar varpkastning pågå om kvällarna och söndagarna.
Skickligheten har drivits upp, så att det är långt ifrån säkert, att gotlänningarna vinna på Stockholmarna i morgon.
Kl. 10 börjar stadsmatchen VisbyStockholm om Anders J. Johanssons ståtliga vandringspokal, som vunnits två gånger av Visby och en gång av Stockholm. Häri deltaga 8 lag från vardera sidan, och i den stora tävlingen Stockholm—Gotland 16 lag.
Den intressanta kraftmätningen kommer nog också att samla många åskådare.

Stort nederlag för Slite.
AIK vann med 5—0. — Höll andraplatsen i serien.

Den uppskjutna seriematchen mellan AIK och Slite, som motsetts inte utan ett visst intresse, spelades i går kväll på Vallen. Tyvärr måste man konstatera att det hela blev en besvikelse för publiken på grund av -det svaga spel som prtesterades. Slite, som visat övertygande form och vackert spel i föregående. matcher föll nu platt till marken och kunde inte alls få något ordentligt spel igång. Visserligen var inte den ordinarie centern med i laget men det kan knappast helt förklara det kraftiga nederlaget. Snarare torde backarna vara skulden härtill, ty de lågo ständigt i närheten av mittlinjen och hunno inte bryta AIK:s anfall. Därigenom blev det alltsamoftast avblåsningar för offside när AIK ledde upp anfallen, men när visbyborna någon gång klarade offsiden kom slitemålet alltid i fara.
AIK:s målskyttar hade emellertid en mindre lyckad dag och där missades utan hejd de mest delikata chanser; särskilt i början av matchen men också senare kommo missarna med jämna mellanrum. Bäst och säkrast arbetade AIK:s försvar, och i synnerhet Forsman på vänsterbacksplatsen stoppade effektivt Slites landslagsytter Svensson och höll ständigt rent vid AIK-målet.
Matchen inleddes som sagt med en lång rad sumpade måltillfällen. Efter 20 min. fick AIK ett mål, vilket emellertid bortdömdes för offside. 5 min.
senare kom Hammar igenom och sköt första målet och strax efteråt blev det 2—0, sedan ”Plåtarn” kolliderat med målvakten och bollen rullat i mål.
13 min. in på andra halvlek gjorde ”Jimmen” Claesson 3—0 ur en klunga vid mål och gjorde omedelbart efter en ofattbar miss genom att maka bollen utanför det tomma målet på ungefär tre meters håll.
Fjärde målet tillkom på straffspark, som Bror Nilsson lade in, och sista målet sköt hb. Lindström.

DM.-tävlingarna i simning.
I morgon har den gotländska simsporten sin första stora tävlingsdag för säsongen, då distriktsmästerskapen avgöras ute i Slite med Slite IF:s simsektion som: arrangör. – Anmälningar ha endast inkommit från Visby simsällskap och slitesimmarna, några andra ha tydligen inte ansett det mödan värt att ställa upp. På 100 meter fritt starta 11 man, därav 7 från Slite, på 100 meter ryggsim starta 7 man och 200 meter bröstsim har fått 8 deltagare. 400 meter fritt simmas av 8 man och i lagkappen 4×100 m. starta fem lag. Ett mindre antal kvinnliga deltagare ha anmält sig till tävlingarna på 100 meter ryggsim och 200 meter bröstsim. I raka hopp sänder Visby sitt gamla beprövade garde med ”Peking” Hellström i spetsen.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 23 Juli 1938
N:r 167

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *