Idrott och sport.

Handboll.
DM-premiären — sensationell förlust för Gute.
Utom matchen mellan I. 18 och Gute i DM i går bjöds den fåtaliga publiken på två B-lagsmatcher.
I den första möttes AIK och Gute, varvid AIK-arna hemförde en säker seger med 16-10 (8-4). Spelet i denna match liksom i den följande stod inte på någon högre nivå, och ingen spelare kan särskilt framhållas.
I den andra uppgörelsen mellan I. 18 och VIF blev resultatet 11-11 efter VIF-ledning med 5.-4 i halvtid. Som nämnts var spelet inte av finare kvalitå men högerytter Filipsson i I 18 måste dock nämnas såsom överlägset bäste spelare.
Ja, så var det då klart för DM-matchen. Förhandstipsen vägde nog över en smula till Gutes favör, men I. 18:s anhängare visste berätta om sensationella nyförvärv. Och om inte nyförvärven voro så sensationella — målvakten dock bra, ja utmärkt — så blev dock matchen det. Redan i första halvlek fick man en vink om att det skulle bli jämt. Lagen följdes nämligen åt mål för mål med omväxlande ledning och halvtidsresultatet var 6-6.
I början av andra halvlek gick I. 18 upp till 8-6 men Gute utjämnade snart. Strax före full tid — 7 å 8 minuter — hade L p ledningen med 13-11 och man trodde matchen vara avgjord. Genom Fohlin och Sandström förmådde dock Gute kvittera och tog sedan ledningen med 15-13. Då vände sig emellertid bladet åter och sekunderna före full tid blev ställningen 15-15.
Som matchen ingick i DM beordrade domaren förlängning med 2 X 10 minuter.
I början av första perioden tog L 18 en tvåmålsledning genom Guströn men ånyo kom Gute fram — Genom Fohlin och Lindvall — och ställningen vid sidbytet — någon paus förekom inte var 17-17. Under andra perioden blev spänningen olidlig, man stod på bänkarna och tjöt — de frånvarande få skylla sig själva, ty spelet var verkligen oerhört fascinerande, trots den obetydliga handboll som bjöds Infanteristerna, vilkas bättra kondition nu började göra sig märkbar, segade sig fram till 20-18, och saken tycktes äntligen vara klar;
men än en gång kom Gute igen med okuvlig energi och lyckades nå 20-20 mest tack vare ”Santa”.
Så var det klart för en andra förlängning enligt båda lagens önskan. Nu tog militärkonditionen emellertid överhanden och på de tjugo minuterna fick ”Dinet” vittja sin kasse inte mindre än sex gånger.
Så var df matchen avgjord och Gute utslaget ur DM med 26-20, årets första, man törs nästan säga sensation.
När man nu efteråt tänker på matchen minns man framförallt det i överkant hårda spelet ”Plåtarn” Eriksson hade all möda i världen att hålla ”råkoret” inom rimliga gränser. Han måste företa upprepade utvisningar då blodet ofta svallade allt för häftigt hos spelarna.
Om man betraktar de enskilda spelarprestationerna finner man att L 18-spelarna voro förhållandevis jämna, medan flera Gutegrabbar hade en dålig dag. I 18 framträdde fördelaktigast målvakten, samt Gustrån och Lundin. Särskilt målvakten är värd en honnör, han spelade alldeles utomordentligt. I. 18 får säkert glädje av honom även i fortsättningen.
I Gute visade ”Santa” att gammal ändå är äldst, och gav ungdomarna en nyttig lektion i lugn, även i nervösa situationer. ”Santas” bästa match på länge. I övrigt spelade ”Alfen” Lindvall som oftast utmärkt. Med sitt konstruktiva spel har han blivit en verklig stöttepelare i Gute.
I och med Gutes snöpliga sortie från arenan minskas antalet allvarliga titelaspiranter på distriktsmästerskapet till VIF och AIK. Vilket av dessa två lag, som skall segra är ännu omöjligt att förutspå. Det kommer att bli jämt!