Fria händer mot Prag.

Hitlers behållning av resan till Rom.
Paris, 6 maj. (TT.) Agence Havas’ korrespondent i Rom telegraferar: Man anser allmänt att Hitler och Mussolini redan påbörjat överläggningarna om de ömtåliga frågor, som röra Sydösteuropa.
Frågan om Tjeckoslovakien Synes nu vara slutbehandlad, och inom tyska kretsar låter man förstå att Italien icke kommer att göra några invändningar mot vall Tyskland gör. För övrigt tror man sig veta, att de militära kretsarna i Hitlers svit försökt förmå Italien att precisera sina ???liktelser i händelse den tjeckoslovakiska frågan skulle medföra någon sovjetrysk intervention, även om denna endast begränsades till avsändande av frivilliga flygare. Inom tyska kretsar inskränker man sig till att upprepa förklaringen, att Tyskland icke begärt något militäravtal och att generalstabsförhandlingarna äro nog för att på det militära området komplettera de politiska verkningarna av axeln Rom-Berlin.
Från tillförlitligt italienskt håll uppges, att Donau- och Balkanproblemen oavbrutet — uppmärksammats av Italien efter Österrikes anslutning till Tyskland och att dessa frågor behaddlas öppet av de italienska statsmännen i överläggningarna med tyskarna, även om en del ömtåliga punkter kunna finnas, De ekonomiska förmåner, som Italien beviljat Ungern och Österrike måste revideras efter Österrikes anslutning. Italien synes våra beslutet att icke medgiva Tyskland de privilegier, som beviljats Österrike, särskilt beträffande frihamnen Triest, såvida icke Tyskland i gengäld gör avsevärda medgivanden. Det synes vara risk för, att den tyska autarkien medför brist på vissa varor på Donau- och Balkanmarknaderna, såsom trävaror, varav Italien här behov lika väl som Tyskland: Man har det bestämda intrycket, att spelet här väger mycket jämnt.

Hitler intresserar sig för antika byggnader.
Rom, 6 maj. (TT.) Hitler besökte på fredagseftermiddagen Augustusutställningen i Rom tillsammans med Mussolini, som visade Hitler omkring i den intressanta utställningen. Hitler intreserade sig särskilt för de antika byggnaderna. Efter besöket på utställningen återvände Hitler till Quirinalen, varifrån han något senare tillsammans med konungen jämte svit åkte till den mottagning, som Roms guvernör gav i Capitolium. Färden dit företogs i nio öppna hovekipage.

Mottagning i Capitolium.
Omkring 500 hedersgäster voro närvarande vid mottagningen i Capitolium. Förutom partiets och statens spetsar såg man även framstående representanter för den italienska aristokratin. Sedan de båda ländernas nationalsånger spelats av hovkapellet följde en konsert, vars solopartier utfördes av tenoren Gigli och sopransångerskan Caniglia.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 7 Maj 1938
N:r 104

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *