Från Bio till Bio.

”Patrioter”, en film från världskrigets sista år, hade i går premiär på Visbybio. Handlingen utspelas bakom den franska fronten, där en tysk flygare hamnat, sedan hans maskin blivit nedskjuten. Han följer under falskt namn med en teatertrupp till fronten och medverkar i truppen tills hans rätta identitet avslöjas och han ställes inför krigsrätt, anklagad för spioneri. Han blir emellertid frikänd, då han endast försökt komma tillbaka till sina -egna linjer, och avföres till ett fångläger. Filmen är i hög grad ett apoteos till fosterlandskärleken, och Mathias Wieman i huvudrollen ger en rakryggad och övertygande gestaltning åt den tyske officeren, för vilken fosterlandets väl går före allt annat. Lida Baarova i den kvinnliga huvudrollen är en förtjusande uppenbarelse, som temperamentsfullt och med inlevelse spelar sin roll som den förälskade franska flickan.
Som förspel visas en utomordentligt intressant upptagning ur växternas liv kallad ”Nervösa blommor”.
Den amerikanska filmen har fått en ny ”babystar”, lilla Kitty Clancy, som artar sig att bli en Shirley Temple i ny upplaga. Hon är med i filmen ”En dollar för ett hjärta”, som nu går på Roxy.
Warren William är en distinguerad men också ibland ganska impulsiv herre med hasard som specialitet. Han kommer sedan i kontakt med en frånskild kvinna och hennes barn och blir deras beskyddare. Barnet får ärva en förmögenhet, och detta blir orsak till omfattande processer om rätten till harnet, vilka efter diverse trassligheter leda till det lyckliga slutet.
Kitty Clancy är en förtjusande unge, näpen och lillgammal som hon är. Hon kommer säkert tillbaka. Warren är en trevlig skådespelare, som man gärna ser, och filmen i sin helhet med sina stundvis gripande scener kan ge något att tänka på.
En serie färgade landskapsbilder, en jazzorkester, en vårfantasi och en musikalisk tecknad fars.
Herz.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 3 Maj 1938
N:r 100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *