Fjortonårig cyklist kör ihop med bil.

Våldsam kollision i går på Follingboväg.
En ny våldsam trafikolycka inträffade i går vid halv 7-tiden på kvällen ute på Follingboväg, där en cyklist, 14-årige Sture Karlsson, kom i vägen för en bil.
Bilen fördes av byggmästaren Gustaf Nordgren, som kom körande i närheten av sin bostad på väg utåt Follingbo-hållet. Då han kom fram till korsningen av Linneavägen, kom en cyklande pojke med stark fart åkande ut i vägbanan framför honom. Han slog omedelbart till bromsarna och då. han enligt uppgift körde med 40 á 45 km:s hastighet kunde han — som också bromsspåren vid polisundersökning gav vid handen — bromsa in bilen på c:a 12 meter.
Kollisionen var emellertid oundviklig. Den cyklande pojken, som i kollisionsögonblicket var mitt för bilen, kastades först upp på bilens kylarhuv och därifrån mot bilens vindruta, så att denna, som var av splitterfritt glas, slogs sönder, varefter han i en volt kastades upp på biltaket. Vid den starka inbromsningen av bilen, slungades han emellertid åter ned på vägen, där han blev liggande ett par meter framför bilen.
Det behöver icke sägas, att cykelåkaren efter dessa halsbrytande kullerbyttor var ganska tilltygad. Han hade bl. a. skurit sig på vindrutan så att mycket blod flöt på landsvägen. Den skadade förlorade givetvis medvetandet och fördes i sanslöst tillstånd till lasarettet av den tillstädeskommande ambulansbilen.
Cyklisten var, som redan nämnts, 14-årige Sture Mauritz Karlsson, son till smeden Karl Mauritz Karlsson och bosatt vid Linneavägen. Åsyna vittnen förklara att han kommit cyklande i gatukorsningen med mycket stark fart — han hade t. o. m. stått på pedalerna för att riktigt kunna forcera farten. Tydligen hade han därför icke alls kunnat iakttaga bilen, innan det var för sent. Han hade också för avsikt att svänga in åt staden och därför köra tvärs över vägen bort på dess vänstra sida. Så långt kom han emellertid icke, innan han greps av bilen på sätt, som ovan angivits.
Att kollisionen var våldsam framgår också därav, att glasskärvor från vindrutan hittades t. o. m. i bilens baksäte.
Sedan den skadade förts till lasarettet, gjorde polisen med biträde av bilbesiktningsmannen undersökningar på olycksplatsen. Bland annat undersöktes olycksbilens bromsar, vilka visade sig fungera tillfredsställande. Ingenting emotsäger heller — att döma av det avstånd, som behövts för att bromsa in bilen — att dennas hastighet varit den av bilens förare angivna. Bilen var en Ford V-8.
På vår förfrågan meddelades på middagen från lasarettet, att gossen sluppit ganska lindrigt undan från den våldsamma kullerbyttan. Han har endast ådragit sig en del köttsår, och tillståndet är icke allvarligt.

Gotlands Allehanda
Onsdagen den 20 Juli 1938
N:r 164

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *