Filmen har intagit Visby.

»Vingar kring fyren» under arbete.
Gudskelov att man inte är filmare! Det är kanske många som skulle vilja säga tvärtom, men i så fall skulle vi vilja rekommendera en titt på det filmsällskap, som f. n. håller på att spela in ”Vingar kring fyren” här på Gotland.

Karin Ekelund.

Det är f. ö. kanske inte riktigt snällt att rekommendera ”titlar” i det här fallet, ty åtminstone i går förmiddag hade filmsällskapet en både talrik och synnerligen intresserad publik vid upptagningarna i pensionat Kruttornets trädgård. Man förstår mycket väl regissör HylténCavallius förtvivlade gester och inspicienten hr Karlssons inte mindre vältaliga uttryck när några herrar av stadens springpojkskår mitt under de mest dramatiska scenerna behaga promenera omkring i gruset, som verkligen gnisslar ganska irriterande i en ljudfilmsaparats känsliga öra. När då till på köpet en påträngande pressman försöker att intervjua primadonnan fru Karin Ekelund just då solen ger sin tilllåtelse till tagning, måste man ju inse, att i synnerhet filmregissörens arbete måste vara ganska påfrestande. Hade inte hr Karlsson redan a priori förklarat, att det är han som är anställd för att ta emot allt ovett, så hade förvisso inte ens pressen vågat stanna kvar i den något laddade atmosfären, men som sakerna nu utvecklade sig var det ju ingen risk. Hr Karlsson får örfilarna!
Som sagt: Gudskelov att man inte är filmare! Skulle Ni — jag bara frågar — kunna sitta i en pensionatsträdgård i Visby, under säsongen, och se ut som om Ni satt på en fyrplats med Er själs älskade? Skulle Ni kunna det? Medan allt vad stan har av ledigt folk står två meter ifrån Er och verkar nära på vara med på bilden? Fru Karin Ekelund och Alfred Maurstad utförde emellertid prestationen i går, det konstaterade vi själva.
Det är alltså fråga om en film från Gotland — den första långfilmen som inspelats här, åtminstone vad undertecknad kan erinra sig. Det skall bli ett triangeldrama, utspelat på en enslig fyrplats, så mycket kan ju avslöjas redan på förhand. Dansken Paul Knudsen har kommit upp med idén, som sedan har utformats av Ragnar Holmström. Terrafilm gör här sin första svenska inspelning, och som regissör står som sagt Ragnar Hyltén-Cavallius. Produktionsledare är regissör Lorens Marmsted, och musiken har komponerats av Ernfrid Ahlin, som också leder det hela.
Handlingen är förlagd till Gotland, och under de dagar sällskapet tillbringar härnere kommer man att ta så gott som samtliga utescener i idylliska trädgårdar uppe på Klinten, vid Kruttornet m. m. Även ute på landsbygden kommer man att ta några scener, bl. a. gotländska kyrkor. Innescenerna spelas sedermera in i Irefilms ateljéer i Stockholm, och fyrscenerna vid Grönskärs fyr utanför Sandhamn. Alla gotländska fyrar äro nämligen så idylliskt belägna, att de knappast passa in i handlingen, förklarar regissören.
Den kvinnliga huvudrollen uppbäres som nämnts av Karin Ekelund, och hennes moatjé är ingen mindre än Lars Hanson. En annan stor roll spelas av norrmannen Alfred Maurstad från Nationalteatret i Oslo, en av Norges främsta yngre skådespelare, som bl. a. med stor framgång framställt Per Gynt. Ett annat ”känt namn” är Hilda Borgström, som under sin 55-åriga bana vid talscen och film säkert hunnit skaffa sig många uppriktiga beundrare av sin konst.
Det är alltsåen synnerligen förnämlig ensemble, som gästar vår stad, och när de medverkande enligt vad de försäkrat oss trivas både med miljön och sina roller, har man väl all anledning att hoppas också på en god film. Sitt speciella intresse för oss gotlänningar kommer den under alla förhållanden att ha.
Bara nu inte solen går i moln för ofta. Det vore synd om hr Karlsson….
MacDuff.

Gotlands Allehanda
Fredagen den 1 Juli 1938
N:r 148

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *