Avdragskanalerna i Stånga myr.

En utredning av lantbruksingenjören.
Lantbrukaren Gustaf Karlsson i Fardhem har i en skrivelse till lant. bruksstyrelsen fäst uppmärksamheten på att en del s. k. avdragskanaler i Stånga myrs torrläggningsföretag av år 1931 icke kommit till utförande. På anmodan av lantbruksstyrelsen har statens lantbruksingenjör G. Wadman nu inkommit med yttrande i saken.
Vid syneförrättningar för torrläggning av mark förekomma alltid icke sökande, till vilkas marker s. k. avdragskanaler skola beräknas men ej kunna föreskrivas till utförande, säger hr Wadman. I min praktik på Gotland har det visat sig, att de av dessa avdragskanaler beroende markägarna i de flesta fall först efter dikningsföretagens avslutande velat upptaga dessa kanaler. Nämnda markägare ha då måst begära ny syneförrättning för att komma fram till huvudavloppet. Jag tillämpade under några år därför den, metoden, vilken även av förre distriktsinnehavaren användes, att dessa kanaler kunde upptagas framdeles under företagets utförande, om någon av dessa kanaler beroende markägarna så önskade, just för att efter ett större företags utförande undvika dessa små syneförrättningar, vilkas kostnader allo tid väcka stort missnöje. Det har således endast varit en praktisk åtgärd, och jag kan säga, att metoden fungerat utmärkt då i samtliga fall med undantag av Stångamyrsföretaget kanalerna upptagits av företaget efter yrkande av markägarna.
Fallet Stångamyr är det första, där ej samtliga kanaler begärts till upptagande, fortsätter lantbruksingenjören. Här ha endast ett par kanaler begärts och upptagits i företaget. Ifråga om övriga kanaler ha de dem beroende markägarna bestämt vägrat låta företaget upptaga kanalerna, i ett fall på grund av att fiskodlingsanstalt anlagts på Gumbaldahemmanen, i övriga fall därför att markägarna ej vilja ha sina marker torrlagda, då de använda dem till betesmarker. På grund av dessa omständigheter har lantbruksingenjören ifråga om Stångamyr frångått ovannämnda metod, som ej har stöd I vattenlagen, Markägarna måste därför nu begära syneförrättning, om de vilja utföra en s. k. avdragningskanal efter syneförrättningen.
Vad Karlsson angår har han påyrkat en avdragskanal och fått den upptagen på företagets bekostnad. Han kan sålunda ej för egen del ha anledning till klagan, snarare tvärtom. Han kan ej heller göra sig till tolk för övriga jordägare, som äro beroende av de kanaler, som ej skola upptagas eftersom dessa jordägare bestämt påstå, att de skulle lida skada därav. (P.)

Gotlands Allehanda
Lördagen den 23 april 1938
N:r 92

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *