Attack mot Tjeckoslovakiet?

Alarmerande rykten via London. — 150,000 man tyska trupper i gränstrakterna?

Kartan här visar det nya Stortyskland.

London, 16 mars, (NDA.) I välinformerade kretsar I Berlin säger sig News Chronicle’s korrespondent ha fått kännedom om vissa krav, som Tyskland kommer att ställa hos den tjeckoslovakiska regeringen.
Det första kravet är självstyrelse för sudettyskarna, och därnäst vill man ha löfte att Tjeckoslovakiet icke kommer att ingå någon ny traktat med Ryssland. Man tror sig veta, att händelser i de tysk-tjeckoslovakiska gränstrakterna äro mycket nära förestående. Tyskland har redan 150,000 man i de provinser som gränsa mot Tjeckoslovakiet. Som följd av att även Tjeckoslovakiet sänt trupper till gränserna har tyske ministern i Prag hos regeringen sej sig om orsaken härtill och har fått till svar, att det var med hänsyn till den allmänna säkerheten.
Sudettyskarnas ledare 1 det tjeckoslovakiska. parlamentet, Karl Frank, har yttrat: ”Vi sudettyskar sända de varmaste hälsningar till Tyskland. Turen kommer snart till oss och vi komma nu mer än någonsin att kämpa för våra politiska, ekonomiska och kulturella rättigheter.”

Sovjet går till Tjeckoslovalktets hjälp.
Paris, 16. mars. (TT.) Utrikesminister Paul-Boncour hade på onsdagsförmiddagen en överläggning med sovjetryske ambassadören Surits. Sannolikt har ambassadören därvid bekräftat de försäkringar, som Moskvaregeringen avgivit till Prag. I händelse av ett angrepp mot Tjeckoslovakiet kommer Sovjetunionen omedelbart att skynda till nämnda lands hjälp.

Hitlerkritik även mot den polska korridoren.
Warszawa, 16 mars, (TT fr. Havas.) Den passus i Daily Mails Hitlerintervju, vari den tyske rikskanslern förklarade att ”det är bittert för oss att Polens tillgång till havet sker på bekostnad av en korridor genom tyskt område”, har väckt ett visst uppseende i den polska opinionen, Ifrågavarande passus hade icke återgivits i den officlösa polska sammanfattningen av intervjun.
På onsdagsmorgonen skriver Ilustrowany Kurjer Codzienny, regeringspartiet, att ”Hitler begått ett misstag. Han misstager sig då han till de tyska områdena räknar Pomerellen. Polen har rätt att fordra, att dess tyske partner lojalt iakttar klausulerna i den polsk-tyska överenskommelsen av 1934 samt att officiella tyska deklarationer icke innehålla felaktigheter liknande den, som nu begåtts.”

Gotlands Allehanda
Torsdagen den 17 Mars 1938
N:r 63

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *