Sextio år

fyller den 10 d:e fabrikör Gust. Löfqvist härstädes och firar bemärkelsedagen i Stockholm med att hålla bröllop för en sin dotter.
Han är född på Klintehamn och var bara 3 år gammal då han kom över till det stora landet i väster, varifrån han dock efter 5 år kom tillbaka till Visby, där han så gick några klasser i Visby läroverk. Han gick därpå i smideslära. 17 år gammal stack han till sjöss och flackade kring all världens hav på olika nationers båtar, varpå han avlade maskinistexamen 1901. Han for omedelbart därpå med en rysk gradmätningsexpedition till Spetsbergen samt fortsatte sedan i utländsk linjefart till dess han våren 1907 avlade övermaskinistexamen och hamnade på landbacken, närmare bestämt i äktenskapets hamn och Stockholms stads elektricitetsverk. Efter tio års tjänst vid sagda verk, varunder han avancerade till maskinistförman, kom han av en tillfällighet att 1917 övertaga den av fadern 1895 startade möbelaffären vid Adelsgatan i Visby. Denna firma har fabrikör Löfqvist sedan upparbetat och utvecklat, så att numera hela den gamla och en i närheten inköpt fastighet helt disponeras av förutom affärs- och kontorslokalerna, snickare-, tapetserare- och målareverkstäder samt lagerlokaler för allt vad till branschen hörer.
Intresserad för litet av varje i tiden har hr Löfqvist dock på senare åren dragit sig från uppdrag och tjänster i en rad olika föreningar, men han bekläder dock alltjämt platsen som ordförande i Gotlands linoleumhandlareförening, styrelseledamot i Centralförbundet, vice ordförande i Fabriks- och hantverksidkarnes pensionskassa, styrelseledamot i Visby fastighetsägareförening medlem av arbetslöshetskommittén m. fl. smärre uppdrag, liksom han alltjämt är intresserad medlem av härvarande loger av Frimurare- och Oddfellowordnarna. Han har också varit livligt intresserad för sport, särskilt simning och segling, ehuru han på senare år helst seglat i bil. Personligen gladlynt och vänsäll har han skaffat sig många vänner, som på högtidsdagen säkerligen skola bringa honom sin hyllning.
Sextio år fyllde i går metodistpastor G. Stangenberg i Norrköping, vilken med anledning därav blev föremål för hjärtliga hyllningar. Han har som bekant nedlagt ett omfattande arbete genom sin stiftelse ”Föreningen för värnlösa barns uppfostran”, vilken ju är känd även här på Gotland.

Gotlands Allehanda
Torsdagen 8 April 1937
Nr 79

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *