Rättegångssaker.

Södra häradsrätten.
Vårtingets andra sammanträde.
Rättens ordf. t. f. domaren hovrättsfiskal Bo Reuterskiöld.

Den farliga spriten.
För fylleri vid ratten står en försäljare i Hemse tilltalad. Det skulle ha inträffat den 22 sept. f. å. och haft till följd en dikeskörning i Mästerby. Dikeskörningen var ju ett faktum, men fylleriet förnekade svar. Emellertid hade han tagits på bar gärning, så att säga, av landsfiskalen och fjärdingsmannen, i det de kommit till platsen strax efter dikeskörningen, och nu hördes fjärdingsmannen som vittne.
Svar. hade luktat sprit, och då landsfiskalen gav vittnet order, att taga svar, med till stan i och för blotiprovsundersökning, hade han nekat att följa med samt gjort motstånd, då han skulle placeras i vittnets bil, och därvid tryckt ut en ruta. Svar, ville ha uppskov för inkallande av sina vittnen, vilket emellertid icke beviljades, enär det endast skulle förhala tiden för körkortets indragning. Domen kom att lyda på 1 månads fängelse för rattfylleri samt ersättande av den förstörda bilrutan med 12: 50 och blodprovet med 15: —.

Dikeskörningen i Garda
nyårsnatten behandlades nu ånyo. Trenne vittnen hördes nu, en inkallad av åld. och två av svar. Samtliga förnekade att svar. var spritpåverkad. Uppgiften om hastigheten varierade mellan 35 och 50 km. Såväl svar, som de vittnen, vilka vid olyckstillfället åkt med honom, förnekade, att han vänt sig om och språkat med passagerare i baksätet. Men vid uppläsande av protokoll från förhör med en stockholmsdam, som vid tillfället åkt med svar., och vari det påstods, att han gjort denna för en chaufför olämpliga rörelse, ville svar. icke helt bestrida detta. Åkl. överlämnade målet och framhöll, att även om sprit ej förtärts så att svar. var direkt påverkad, föreligger dock grov vårdlöshet, vilken i sin mån orsakats av den spritförtäring, som ägt rum. Svar. räknade det hela som olyckshändelse, till viss del orsakad av att han var ovan med bilen.
Rätten ogillade åklagarens ansvarsyrkande för rattfylleri, men dömde svar. för vårdiöshet till 20 dagsböter å 2: —kronor.

Smutsig bilruta
samt vårdslös avbländning så att ljuset slocknade, varvid dikeskörning inträffade, kostade en sudergute 10 dagsböter å 1: 50.

För snatteri
av diverse kläder dömdes ett hembiträde till 35 dagsböter å 1: 50, villkorlig dom.

Två cyklister
utan ljus efter mörkrets inbrott bötade vardera 7: — kr.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1937
N:r 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *