Livräddningsväsendet på Gotland.

Motorlivbåtar anskaffas. — Faluddans station förflyttas norrut.
Lotsstyrelsen har nu efter slututredning framlagt förslag till livräddningsväsendets organisation. Förslaget har utarbetats i samråd med Svenska sällskapet för räddning av skeppsbrutna. Lotsstyrelsen och sällskapet äro ense om att kusten bör indelas i områden samt att antingen lotsverket eller livbåtssällskapet skall ombesörja livräddningsväsendet inom varje sådant område.
Enligt den uppgjorda planen skall staten bekosta avskaffandet av 11 eller 12 motorlivbåtar. Anskaffningskostnaderna för en motorlivbåt jämte erforderliga anordningar beräknas f. n. utgöra omkring 70,000 kr. Utöver dessa kostnader har man för statens del även att räkna med kostnader för modernisering av transportvagnar för raketapparater och för anskaffning av linkastargevär till vissa lotskuttrar. Sammanslagda kostnaderna för rederniserinsg av livräddningsväsendet enligt denframlagda planen torde i nuvarande prisläge kunna beräknas till 700— 800,000 kr.
Planen bör vara slutförd inom loppet av en femårsperiod.
Enligt förslaget skall Svenska sällskapet för räddning av skeppsbrutna och lotsverket för framtiden ombesörja, livräddningsväsendet på Gotland.
Lotsverkets livräddningsanstalter på Gotland utgöras av Visby, Skärsände och Faluddens livräddningsstadorier, samtliga utrustade med roddlivbåtar och Visby station dessutom med raketapparat. Livbåtssällskapet håller på Gotska Sandön en roddlivbåt och en raketapparat samt på Stora Karlsö en raketapparat. Till bemanning av dessa båda stationer finnas endast att tillgå lotsverkets personal vid Gotska Sandöns och Stora Karlsö fyrplatser. Dessutom har livbåtssällskapet en livräddningsstation vid Hoburgen vilken station är utrustad med roddlivbåt och raketapparat.
Lotskaptenen i mellersta distriktet har föreslagit att roddlivbåtarna vid de tre statliga räddningsstationerna utbytas mot motorlivbåtar och att i samband härmed Faluddiens station flyttas norrut, enär den nuvarande stationsorten erbjuder mindre goda möjligheter för sjösättning av en motorlivbåt. I lotskaptenens förslag rörande förbättring av livräddningsväsendet på Gotland ingår även anskaffandet av en livräddningsbåt av större typ, avsedd för Gotlands ostkust och förslagsvis stationerad i Herrvik eller Kattharnmarsvik.
Lotsstyrelsen och livbåtssällskapet äro ense om ändamålsenligheten av att Visby, Skärsände och Faluddens livräddningsa.n.stalter utrustas med motorlivbåtar, ävensom att sistnämda station i samband därmed flyttas norrut, förslagsvis till itonehamn eller Katthammarsvik. Med en livräddningsstation vid endera av sistnämnda båda platser jämte de båda stationerna vid Skärsäde och Hoburgen anse lotsstyrelsen och Livbåtssällskapet att det är tillräckligt väl sörjd för livräddningsanstalter vid Gotlands ostkust. Ytterligare en station med livbåt av större typ på sätt, lotskaptenen föredragit, kan ke anses vara av behovet påkallat. I detta sammanhang nämnes att livbåtssällskapet, har pianer på att utbyta roddlivbåten vid Hoburgs livräddningsstation mot en motorbåt, ehuru denna station icke står i främsta rummet av de sällskapets statur ner, vilka anses behöva bli föremål för modernisering.
Livbåtssällskapet anser icke uteslutet att det framdeles skall kunna överta livräddningsväsendet i dess helhet på antingen Gotland eller Öland eller inom båda dessa områden.

Gotlands Allehanda
Fredagen 25 Juni 1937
Nr 143

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *