Landsbygden. Hablingbo.

HABLINGBO, 12 febr.
Lantmannaveckan härstädes fortsatte på onsdagen med en föreläsning av husdjurskonsulent B. Ljunggren om åkerjordens torrläggning och de stora fördelarna med ett omsorgsfullt utfört arbete. Dräneringen kunde på ett tillfredsställande sätt verkställas med olika material, såsom rör, sten och virke, vilka vart och ett på sin jordmån väl fyllde sin uppgift. — Av samma föreläsare följde härpå ett intressant föredrag om hästskötsel, därvid talaren redogjorde för de olika hästraserna, tiden för deras importerande i landet o. s. v. Vidare gåvos goda råd om unghästens uppfödning, hovens vård, stallets inredning m. m.
Därefter lämnades ordet åt konsulent Eklund, som talade om ”Ekonomisk gödsling”. Talaren gav först goda råd om den naturliga spillningens vård såväl i ladugård som gödselstad, lämpliga tiden för dess utförande på fältet o. s. v. Så övergicks det till de artificiella gödningsämnena, deras användning på olika jordsorter och växtslag. Med största intresse åhördes alltsammans av den talrika publiken. Till sist visades som avslutning på den givande dagen en serie skioptikonbilder av olika hästraser både från utlandet och vårt land.
Ämnet för konsulent Eklunds föredrag på torsdagen var först ”Vallväxt och fröodling”, därvid talaren påvisade de olika odlade gräsens samt baljväxternas plats på olika jordmåner och lämpliga fröblandningar för ett- och fleråriga vallar. Han redogjorde även för hur en rationell fröodling borde företagas och uppmanade lantmännen att taga itu med fröodling, särskilt vad humleluzern och timotejfrö beträffar.
Ett intressant föredrag av samme talare blev ämnet ”potatisodling”, där det upplystes om potatisodlingens utveckling i vårt land från tidigaste början till vår tid. Många potatissorter namngåvos, och med siffror från odlingsförsök visades resultaten av sorternas avkastning. Potatisodlingen upptar blott 4 proc. av landets åkerareal. Som goda sorter rekommenderades Magnumbonum, Majestic, Ackersegen.
Andre föreläsare för aftonen var konsulent Ljunggren, som avhandlade ”Nötboskapens avel, uppfödning, utfodring och vård”. De olika rasernas egenskaper skildrades och klargjordes. Den nu dominerande rasen var S. R. B., Svensk rödbrokig boskap, bäst passande för våra förhållanden. Lämpliga foderblandningar för mjölkkor och kalvar påvisades och uppmanades de närvarande att noga se till att pålägg gjordes av goda stammar med goda nedärvda egenskaper.
Det givande föredraget avslöts med skioptikonbilder, visande kor och tjurar av landets bästa stammar.

Gotlands Allehanda
Lördagen den 13 februari 1937
N:r 36

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *