Idrott och sport.

Uppland slog Gotland med 4-1.
Bra första halvlek. — Gotland ”väck” i andra.

Det var en stor dag på Gutavallan i går — stor med hänsyn till publiksiffran, som uppgick till över 1,000 personer. Men så var det ju också fråga om en landskapsmatch mot upplänningarna, vilka vid detta laget kunna betraktas som minst lika svåra ”arvfiender” som blekingarna.
Det var inte utan, att man hyst vissa förhoppningar på Gotlandslaget efter deras stronga match i Karlshamn, och en seger skulle därför icke varit så alldeles överraskande i sig själv. Vi ansågo emellertid i lördags, att en vinst för Uppland med 2-3 måls övervikt vore troligast, och Gotland fick också se sig slaget med 4-1.
Det började emellertid vackert för de våra. Redan sekunderna efter kick off var forwardskedjan på väg mot Upplandsmålet, och innan man hunnit fatta hur det hela gått till hade Vicke förpassat lädret bakom målvakten. 1-0 till Gotland var ett faktum.
Därmed var signalen given för gotlänningarna, medan en viss nervositet gjorde sig gällande i Upplandslaget. Det var emellertid ej så farligt med den saken, ty snart hade även dessa kommit 1 gång, och spelet blev ganska livligt. Situationerna växlade oupphörligt. Somliga perioder hade Gotland hand om spelet medan motståndarna endast fingo igång sporadiska angrepp, och i nästa period var förhållandet omvänt. Vid ett par tillfällen efter en kvarts spel ungefär lade Bror Nilsson en passning till Plåtarn, som dock stod offside, och några minuter senare var Plåtarn åter offside, vadan en grann passning som han fick från Abbe, blev resultatlös. Skapades flera farliga situationer vid Upplandsmålet var det dock icke sämre ställt i den vägen fram-Gotlandsmålet. Upplands vänsterytter var en farlig herre, liksom centern och h. i. Noja skötte dock om vy., vars försök att forcera honom omintetgjordes. I 21:a minuten blev ”Greven” justerad, och gotlänningarna fingo spela ined endast 10 man en lång stund. (Reserver få nämligen ej insättas i dessa matcher). Uppland började i 25:e minuten pressa friskt, och efter ett vackert samspel sköt centern Helt en markboll förbi Wickman. Ställningen var 1-1.
Några minuter senare hade Gotland tagit hand om spelet och dominerade en lång stund ganska eftertryckligt. Plåtarv sköt i 37:e minuten en fräsare, tyvärr bredvid, och strax därefter tippade målvakten en boll från Vicke till hörna. Så växlade åter spelet. Innan pipan gick för halvtid hade åtskilliga chanser skapats på båda håll, men något resultat blev det ej.
Ett par minuter in på andra halvlek tog Uppland definitivt ledningen. En boll träffade Malung i ”planeten” och fortsatte i mål till Wickmans överraskning. 2-1. till Uppland. Det, som därpå följde tarvar inte så många ord. Lika bra som gotlänningarna skött sig i första halvlek, lika dåligt lyckades det för dem efter pausen. Ingenting lyckades helt enkelt. Kina matade som vanligt gott, och nåtarn försökte fördela bollarna så gott han kunde, men fick ingen hjälp av varken inrar eller yttrar. Greven och Abbe bytte ett slag plats, men Greven led av sin justering och kunde icke göra så stor nytta. Upplänningarna började behärska spelet mer och mer. Ja, vid somliga tillfällen lekte de sig fram, medan hemmalaget rakt glömde bort placering och markering. Efter en halvtimmes spel låg den tredje bollen bakom Wickman, inspelad av h. i., och fyra minuter senare fick Wickman på nytt plocka bollen ur nätmaskorna. 4-1 till Uppland. Därmed är ej sagt att Gotland helt saknade chanser. Tvärtom, det fanns flera verkliga jättechanser att göra mål, men de förstördes kapitalt genom rena slarvet. När domaren, Wilhelm Svensson från Hagalund, blåste full tid stodo siffrorna 4-1 till Uppland, som ju också visat sig som det betydligt bättre laget, trots att ett par reserver insatts.
Man kände icke igen gotlänningarna i andra halvtid. De visade sig i den första halvleken jämbördiga med upplänningarna, höll spelet väl uppe och samspelade rätt lyckligt. I fråga om individuell bollbehandling voro dock motståndarna överlägsna. I Gotlandslaget arbetade och slet Kina som om han varit outtröttlig, och Greven — före justeringen — liksom Noja voro dessutom dagens män. Plåtarn i centern var alltid farlig, men fick dålig hjälp i andra halvtid. Tjommen lade upp flera goda bollar, medan Abbe på högerkanten knappast fick röra lädret. I andra halvlek hade Tjommen den verkliga chansen att göra mål — men trots att han endast var någon meter framför Upplandsburen lyckades han skjuta — över. Minst tre eller fyra jättechanser sumpa-des av gotlänningarna, som fullständigt saknade behärskning i närheten av Upplandsmålet, där emellertid försvaret spelade charmant. Upplandsforwards utnyttjade bättre kombinationerna. Rentav sorgligt var det att betrakta de våra i andra halvlek, då de vissa perioder voro totalt ”borta”. Bror Nilsson hade en av sina mest misslyckade dagar, o. Vicke var ibland som ett stort frågetecken. I Upplandslaget framträdde främst backarna, centerhaken samt i kedjan centern och h. i. Även målvakten visade sig vara en påpasslig och kvick herre, de gånger han behövde ingripa.
Det var faktiskt två olika Gotlandslag, som spelade i första och i andra halvlek. Men upplänningarna voro i alla fall de bättre, och efter deras ledningsmål förstod man varthän det lutade. Deras bättre bollbehandling och samspel togo ut sin rätt. Det var intet att göra åt den saken.
Domaren skötte sig i stort sett bra.

VIF:s stora tävlingar.
I de nationella tävlingarna på Vallen om söndag i fri idrott märkes bl. a. deltagare G. Arvidsson, Örby, som på 1,500 gjort ett så bra resultat om 4 min. jämt, men även andra fina förmågor från fastlandet starta, liksom givetvis våra bästa här nere, varjämte en hel del nya namn märkas.

Stadslöpningen
på söndagen äro anmälda lag från Gute, AIK, VIF, Västkinde, Bro, Slite och Tingstäde, vilket sistnämda lag nu debuterar.
I morgon kväll blir det

fotboll
mellan Värtan och VIF. Värtan spelar som bekant i div. II och dess lag från mål till v. y. består av följande spelare: A. Gevert, E. Granström, A. Menthon, O. Rosell, H. Menthon, O. Menthon, B. Wiberg, A. Larsson, N. Gustafsson, K. Elfgren och A. Johansson.
Matchen på lördagen går kl. 7 e. m. På söndagen blir det AIK, som kl. 6,30 ställer upp mot gästerna.
Priser till friidrottstävlingarna ha hittills skänkts av följande firmor, nämligen Boråslagret, Fylgia, W. Sandberg, E. Appelquist, Gotlands Allehanda, Wisby Järn- & Maskinaffär, Sylve Norrbys bokhandel, Schultzes, Liljeborgs möbelaffär, Visby Bryggeri, Priens, Knut Falcks ef tr., Järn A.-B., Södertorg,, Segerdahls pappershandel, Lindblads samt Gotlands Järnhandel.