Idrott och sport.

Gotländsk triumf.
Seger med 2-1. — ”Laget tog musten ur blekingarna.”
Karlshamn, 20 juni. På söndagen spelades i Karlshamn landskapsmatch en mellan Gotland och Blekinge inför 2,300 åskådare. Resultatet blev tt Gotland segrade med 2-1. Man ar av den fasta övertygelsen, skriver Karlshamns Allehanda bl. a., att Blekinge skulle hemföra en komfortabel seger, men under spelets gång visade det sig, att gotlänningarna hade en ambition och framåtanda, som fullständigt tog musten ur blekingarna. Resultatet 2-1 till Gotland var fullt rättvist.
Det såg förhoppningsfullt ut för blekingarna under den första perioden. Efter det Rehn gjort första målet var man av den åsikten, att Blekinge snart skulle öka ledningen, men efter pausen satte gotlänningarna upp en mördande fart. Kvitteringen kom som en mogen frukt i 14:e minuten. Trots detta bakslag kunde man ej förmärka någon uppryckning i Blekingelaget. Gotland däremot arbetade intensivt för att nå ett avgörande. Detta kom också. De sista minuterna väntade man ytterligare ett mål från gotlänningarnas sida, men blekingeförsvaret omintetgjorde varje försök.
Efter slantsinglingen gick Blekinge ner i anfall, och Fastrup inledde målskjutningen med ett skott utanför. Gotlandsforwards Bingo därefter upp mot Blekinge målbur, men i sista sekunden blåste domaren för offside. Blekingarna hade därefter en god chans att göra inledningsmålet, men centern satte bollen i stolpen och returen från samme man gick utanför. I 15:e minuten lyckades blekingska forwardskedjan överrumpla det gotländska försvaret med påföljd att första målet såg dagens ljus. Rehn kom nämligen fri och sköt med all kraft i nät. Några minuter därefter blev det kalabalik framför den blekingska buren med skott på skott mot målvakten. Denne lyckades dock reda upp de farliga situatioherna. Reduceringen hängde på ett hår i 29:e minuten, då Gotlands vänsterytter Nilsson ur liten vinkel sköt ett skarpt skott mot mål — men bollen gick förbi. Halvleken avslutades med en frispark av Gotlands center, vilken dock ej resulterade.
I andra halvlek snappade högerhalven Johansson upp bollen och slog den över till h. i. Nilsson, vilken efter en duell med Bertil Persson sköt förbi Blekingemålvakten. Därmed var ställningen 1-1.
Rena turen räddade Blekingemålet d 19 :e minuten, då försvaret schabbla-bås. Blekingelaget föll såsmåningom tillbaka mer och mer, och man väntade vilket ögonblick som helst, att Gotlands ledningsmål skulle vara ett faktum. I 37:e minuten kom det också, inspelat av centern Ericksson. De sista minuterna slet varje man i Blekingelaget för att om möjligen uppnå åtminstone oavgjort, men förgäves.

Vad man sade efteråt
Blekingarna ansågo, att gotlänningarnas taktik firade triumfer, och man vann på den goda konditionen. Det lyckades bra för de omstridda spelarna, nämligen vänsterytter Nilsson (Tjommen), målvakten Wickman och högerbacken IL Nilsson (Greven), vilka väl fyllde sina platser.
— — —
Trevlig publik och trevlig match, Gotlands lagledare har tydligen skött sin sak väl.
— — —
Blekinge fotbollsförbunds representanter ansågo, att resultatet var fullt rättvist. Gotland spelade bra men Blekinge dåligt. I Gotlandslaget voro högerbacken, centerhalven, målvakten och centerforwarden bäst.
— — —
Gotlänningarna, äro goda sportmän, heter det vidare. Laget var synnerligen jämt.
— — —
Blekingarna själva ansågo, att lagspelet sprack totalt. Det bästa laget vann, och det hade inte skadat, om Gotland fått ett mål till.

Drangel blev femkampsmästare.
Distriktsmästerskapstävlingarna i femkamp ägde i går rum på östervallen under Slite L F:s regim.
Segrare och distriktsmästare blev B. Drangel, A. 7, med 2,278 poäng, medan Sven Pettersson, Gute, kom på andra plats med 2,235 poäng. Därnäst följde C. Svensson, Roma, med 2,233, B. Ahlvin, VIF, 2,033 samt K. E. Arvidsson, Burs, 1,930 poäng.
De bästa resultaten i de olika grenarna voro: Längdhopp, 5. Pettersson, Gute, 5,76; spjut C. Svensson, Roma, 52,41; 200 m. S. Pettersson, Gute, 25,7; diskus K. E. Arvidsson, Burs, 32,77 samt 1,500 m. B. Ahlvin, VIF, 4,34.

Landskamp på Vallen midsammardagen.
Uppland! hit.

Enligt vad Gotlands Allehanda i pressläggningen erfar har från Upplandslaget följande telegram anlänt till Gotlands fotbollsförbund:
”Bekräfta landskapsveckans match Gotland—Uppsala i Visby 24 juni”.
Då vi vände oss till förbundets sekr. härstädes förklarade denne, att upplänningarna skulle få bekräftelse omedelbart, vilket alltså innebär, att det blir landskamp Gotland—Uppland på Vallen Midsommardagen.

Gotlänningarna hemma igen.
morse kom det gotländska landslaget åter till sitt land igen. Vid båten hade givetvis en hel del ”supporters” infunnit sig för att klappa om segrarna.
Det var en glad röst vi fick på tråden i morse. Den, rösten vill säga, tillhörde Gunnar Rondahl, sekr. i vårt fotbollsförbund.
— Nu ha vi inte någon respekt för Uppland, säger ”Tona”. Spela pojkarna som dom gjorde i går i Karlshamn, så är saken faktiskt klar. Det var nämligen en utomordentlig lyckad dag för de våra, och ej minst blekingarna voro imponerade. Ja, ja må säga det, att piojkarna spelade som aldrig förr. De saxade och kombinerade och dribblade, så det stod härliga till, och ibland verkade det rena utklassningen av motståndarna. Vi skulle kunna ha vunnit med 5-1.
Bäst på plan var ”Kina”, men även ”Vicke” slet som en varg, och ”Plåtarn” var bra, för att nu ej tala om ”Greven”.
— Hur var publiken?
— Den var fin. Dom klappade händer och hejade på Gotland, och ”Kina” fick applåder då och då inför ”öppen ridå”.
Domaren, K. Andersson från Kristianstad, var förbluffad. Han hade inte drömt om, att gotlänningarna kunde spela så bra fotboll.

Några få ögonblick efter det domarens pipa kl. 3,15 gick för full tid var resultatet uppe på Gotlands Allehandas anslagstavla. Den Karlshamnsbo, som vi under matchen stod i förbindelse med, betonade jämväl, att gotlänningarna varit värda flera mål, och då t. o. m. denne påstod, att det stundom verkade utklassning, så är det tydligen inte någon överdrift.

Enebybergsbesöket.
I lördags och i går kväll spelade östsvenskans Enebyberg mot VIF resp. en Visbykombination.
Som bekant voro våra bästa spelare i Blekinge, varför det inte gärna kunde bli tal om något särdeles motstånd för gästerna. Matchen mot VIF på lördagskvällen blev en synnerligen trist tillställning, där Enebyberg icke direkt övertygade men dock utan större möda spelade till sig en 3-1-vinst, och vad beträffar gårdagens uppgörelse lyckades ej heller Visbykombinationen bemästra gästerna, vilka vunno med 4-0.
En talrik publik hade båda kvällarna sökt sig ut till Vallen.