Frågan om andelsmejeri i Hangvar.

Behandlad på möte i går.
Lantbrukare i Hangvars och Halls socknar hade i går sammankallats till Kyrkskolan i Hangvar för att dryfta frå om bildandet av ett andelsmejeri i Hangvar. Initiativtagare till mötet var mejeristen Osk. Andersson i Hangvar, som även öppnade sammanträdet och hälsade de närvarande välkomna, varvid han särskilt vände sig till länets mejerikonsulent, hr B. Nelson, som ombetts att vid mötet lämna de upplysningar, som voro erforderliga för ett event. föreningsbildande. Hr Andersson höll jämväl ett inledningsanförande, i vilket den föreliggande frågan närmare belystes.
Till ordförande att leda mötets förhandlingar utsågs därefter hr Viktor Björkander, Kassle. med hr Erik Åkerblom, Häftings, vid protokollet Ordet lämnades så till konsulent Nelson, som redogjorde för formerna för en förenings bildande, varpå följde en livlig diskussion. Denna utmynnade, sedan förslag därom väckts, i ett beslut om att man skulle skicka ut teckningslistor till intresserade lantbrukare inom de båda socknarna Hangvar och Hall, varigenom man skulle kunna bilda sig en uppfattning om hur läget var. Under mötets gång visade det sig vid öppen votering, att c:a 40-50 mötesdeltagare voro för bildandet av ett andelsmejeri på platsen, medan en röst höjdes för att man skulle leverera mjölken till Stenkyrka.
Slutligen tillsattes en kommitté på sex personer, vilken närmare skulle utreda möjligheterna för ett andelsmejeris bildande. Kommittn fick följande sammansättning, nämligen hrr Oskar Andersson, sammankallande, Anders Andersson, Austers, Karl Gårdman, Lunds, Nils Dahlbäck, Ihre, samtliga i Hangvar, samt Oskar Pettersson och ’Otto Österdahl, båda Hägvalds i Hall.
Mötet, som började kl. 4, pågick till framemot halv 8-tider.

Gotlands Allehanda
Måndagen 12 April 1937
Nr 82

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *