Biograferna.

Amerikansk film fortsätter att på den vita duken försöka lancera storsångerskor, och i ”Blott en dröm”, Reginas nuvarande program, är det Lily Pons, som debuterar. Man måste ge henne det erkännandet, att hon sjunger utomordentligt, särskilt arian, ur ”Lakmé gjorde hon perfekt, och även utförde hon med lekande elegans en av Kerns melodier, men i övrigt var hon dåligt fotograferad och kom aldrig till sin rätt i själva komedispelet. Och man måste beklaga koleratursångerskan, att hon nödgats debutera i en så pass svag film, inte ens hennes mekaniskt fulländade röst och hennes sympatiske motspelare Henry Fonda kunde göra något åt det urusla manuskriptet. En sångfilm med en vacker röst men i total avsaknad av esprit i och elegans.
”3 måste dö” lyder den något ödesmättade titeln på Hansabios senaste program, som är en s. k. kriminalkomedi med allt vad detta begrepp innebär av både lustigheter och spänning. Filmen avviker icke på något uppseendeväckande sätt från vad som vanligen bjudes i genren, men den har åtskilliga förtjänster och duger gott till en stunds underhållning. En sak är sedan, att humorn i dessa kriminalkomedier i bland betänksamt tangerar det makabra, ett drag som ofta återfinnes i amerikanska filmer. Edmund Lowe i huvudrollen axlar med växlande framgång William Powells kappa i egenskap av polisens både vän och fiende nummer ett.
Tre förspel, av vilka ett innehållsrikt kabaretprogram framför allt förnöjer, föregå huvudprogrammet.
”Ung kvinna efterlysen” på Visby bio är en kriminalfilm, men i den uppsluppna och glada genren, att man allderei glömmer bort, att hjältinnan är efterlyst för mord, medan man gläds åt den roliga situationskomiken. Ibland har man det intrycket, att hjältinnan själv trots jaktens intensitet också glömt bort det hela och tar det bara som ett litet skämt. Blandningen av det spännande i situationen, vilken kryddas med realistiskt spelat gangsterraffel, och denna ogenerade galghumor blir emellertid minst sagt underhållande. Det är verkligen sant, vad reklamen säger, att det icke finns någon död punkt i dramat. För att vara en kriminalkomedi är filmen utmärkt.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 9 februari 1937
N:r 32

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *