Rättegångssaker.

Södra häradsrätten.
(Hösttingets första sammanträde, Ordförande ordinarie domhavanden och andre notarien Folke Svenssom.)

Den svåra olyckan i Klintehamn
för en tid sedan då ynglingen Gösta Larsson svårt skadades vid kollision med en lastbil, var denna gång åter föremål för rättens behandling. Som man torde erinra sig måste Larssons ben amputeras, och i skadestånd hade en stämma av 20,000 kr. ett för allt begärts. Åklagaren, landsfiskal Justus Jakobson, meddelade nu, att målsägaren ännu ej kan ha konstgjort ben och att vederbörande lasarettsläkare ansett det bäst, att Larsson kom in på vanföreanstalten. Han kan nämligen icke använda konstgjort ben förrän en är fullvuxen. Under tiden måste han ha träben, som bytes ut allt eftersom han växer. Åklagaren överlämnade målet, men förbehöll sig rätt, att föra vidare ersättningstalan, såvida icke en ifrågasatt förlikning mellan parterna komme till stånd. Underhandlingar därom pågå nämligen. Åkl. upprepade, att i ett för allt begärdes av målsägaren 20,000 kr i skadestånd. Larsson är född 1921 och går ännu i skolan, anförde åkl. Skulle icke dessa ersättningsanspråk bifallas, yrkades ersättning för lasarettsvård, läkareintyg, förstörd cykel, diverse bilskjutsar till och från lasarettet, förstörda kläder för ett sammanlagt belopp av omkr. 420 kr., dessutom 5,000 kr. för sveda och värk (bl. a ville åkl. påpeka, att gossen blivit folkskygg efter olyckshändelsen) samt en livränta på 400 kr. om året. Dessa yrkanden godkändes i huvudsak av svaranden.
Målet överlämnades därefter å ömse håll, och utslag meddelas nästa ting.

För fylleri och misshandel
fick en person plikta sammanlagt 35 kr. (10 +25 dagsböter á 1 kr.) För fylleri, förargelseväckande beteende samt missfirmelse av polisman kan en annan person instämd. Svar. bestred vad som lades honom till last, varför målet uppsköts till nästa ting för vittnens hörande.
En tredje person var instämd för att ha fört oljud och för att ha givit en bekanting en örfil, vilket kostade sammanlagt 20 kr. 1 böter.

För olaga brännvinstillverkning
voro tre personer från Ronehamn far och son jämte sonhustru, instämda av landsfiskal O. Hallin. Vid undersökning, som företagits av två polismän, hade en 50-literskagge påträffats i en garderob samt en »kutting» i hönshuget, båda kärlen innehållande bryggd. Samtliga svarandena hade personligen inställt sig. På fråga av rättens ordförande, om de vidgingo förseelsen, skyllde sonen på sin far och förklarade, att det var han, som svarat för tillverkningen, och även kvinnan sade, att det var svärfadern, som stått födet hela. Denne medgav också villigt detta.
Målet uppsköts till nästa ting för vidare utredning.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 28 Augusti 1934
N:r 199

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *