Barnens dag 1934

i Visby har inskrivits i hävderna, och det är att hoppas, att resultatet blivit gott som vanligt. Bössorna ha under de två senaste dagarna skramlat i ett, Fortureas haul ha rullats av näpna lyckobringare, blågula Barnensdagsmärken ha lyst från rockuppslag och ballonger ha stretat mot stratosfären. På tivolit på paviliongsplanen har berg- och dalbanan gått sin eviga kretsgång, och på dansbanan ha levnadsglada par nynnat:

Håll takten, spelemän,
för här dansar jag,
tudeludelej, tudeludelej, du…

Allt detta i barnens tecken. På lördagens sköna eftermiddag inleddes karnevalstämningen med det obligatoriska »Barnensdagståget», vilket med den stora sjöormen bärande Neptunus på nacken, spökflygaren och Bulverksvagnen m. m. m. m. buro vittne om att det var mardi gras eller att — hur heter det i Levertins karnevalsdikt?

»sig sorgerna klä röda och svart sig glädjen klär…

och de gator, där karnevalståget drog fram med N. T. O:s musik i spetsen, livligt ackompanjerad av bösskramlandet, hade fylkat sig massor av skådelystna, som fingo punga fram med ettöringarnas mångfald och femöringarnas med för den delen, ty det bör ju vara omväxling på Barnens dag.
Som vanligt tätnade gkarorna nere på planen på lördagskvällen, och förtjusta barnaögon glänste i kapp med ljusen från de hundratals lampor, som glimmade i augustikvällens sena timma. Och sin kulmen nådde den glada festen med fyrverkeriet, då sprakande eldkvastar och färgskimrande eldkulor med dunder och brak sköto upp mot”firmamentet. Inne i Paviliongen pågick samtidigt cabaret och dans., Var det någon som sa Vingåker? Sannerligen. Man hade dristat taga upp en gammaldags rustik fröjd på programmet. Om det utföll lyckligt? Jo. var lugn. Den dansades av en Vingåkerstrio med all den äran, dirigerad från pianot av fru Margit Löwenborg, och vi yet inte, vilket som skall sättas främst: Vingåkersdappsen eller Viveka i Straussvals. Alt ni ste bedömas efter sin art, sa visst redan Torild. Det var bra alltihop, säga vi. Den lilla näpna Viveka Linder dansade förtjusande. Till de blommor, hon fick, må vi tillåtas säga det med blommor. Och så var det salongsakrobatik av de världsberömda Star Brothers, sång av Gurli Svedman och massor av applåder.
Det vart söndag, och programmet upprepades, från karnevalståget till fröjden framemot småtimmarna. I går höll emellertid en objuden gäst på att komma med i tåget, nämligen psevdonymen Jupiter Pluvius, mera bekant under namnet regnguden. Han ville tydligen ge den där Neptunus, havsguden, som satt på sjödjuret, en kaldusch. Men intermezzot blev inte långvarigt. Solen drog undan molngardinerna och släppte fram sin ljusflod över nejden.
Snart försvann den bort i havet i väster och skymningen sänkte sitt flor. Det glada sorlet på planen fortsatte dock ännu några timmar tills det var tid att tänka på refrängen.
Och i dag är Barnens dag ett minne blott.

Gotlands Allehanda
Måndagen den 6 Augusti 1934
N:r 180

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *