Rättegångssaker.

Norra häradsrätten.
Kronohäktet.

Rannsakning har i dag hållits med en för rockstöld häktad 22-årig sjöman från Ramsele. Rättens ordförande var assessor Beling och åklagare landsfiskal Hanéll.
Den häktade hade som bekant den 1 okt. på Slite hotell tillgripit trenne rackar, men vid polisförhöret hade svar. förnekat stölden. På fråga av ordf. förklarade svar., att han nu ville erkänna vad som lades honom till last. Tvenne av målsägarna, hemmahörande i Visby, voro personligen närvarande, den tredje målsägaren, som är från Slite. var icke tillstädes, men denne sistnämde yrkade genom åkl. 50 kr. i ersättning för sin rock, som var förstörd. De två andra målsägarna fintio nu tillbaka sina rockar och hade intet yrkande. På ordförandens fråga, varför svar. stal. förklarade svar., att han var något berusad. Annars hade icke stölden skett. Han hade av de tre rockarna tänkt välja ut en. Att han först förnekat tillgreppet hade berott på att han velat skona sina anhöriga i hemmet. På ordfas fråga uppgav svar. vidare, att han, om han finge villkorlig dom, ämnade öppna frisérsalang på fastlandet, till vilken rörelse han ämnade skaffa medel genom lån på en livförsäkring. Svar. sade sig förstå det mycket klandervärda i att tillgripa rockarna och framhöll, att han nu ångrade sitt tilltag. Av förundersökningsprotokollet framgick, att svar. varit en skötsam och duktig ung apan, varför förundersökaren tillstyrkte villkorlig dom betonande, att tillgreppet förövats av tillfällig obetänksamhet. Målet överlämnades, varpå rätten tog enskild överläggning.
Domen lydde på 4 mån. straffarbete. villkorlig dom, och att den häktade omedelbart skulle försättas på fri fot.
Sedan utslaget föredragits framhöll rättens ordf. för den tilltalade, att det icke varit utan tvekan som rätten beslöt om villkorlig dom, enär svar. knappast hade något motiv till ursäkt för sitt handlingssätt, vilket hade vittnat om stor fräckhet. Vilket svar. också medgav.

Gotlands Allehanda
Tisdagen den 18 oktober 1932
N:r 242

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *